Τι ανησυχεί τη Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν

Κοινοποίησε το
Τι ανησυχεί τη Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν
Της Catherine Belton – Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, πραγματοποιώντας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ρωσικοί φόβοι από τον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν
Καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν εισέρχεται στην τέταρτη μέρα, η ρωσική ηγεσία αρχίζει να ανησυχεί έντονα ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον στενότερο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή – τον δεύτερο που θα χάσει μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους.
Μετά την έναρξη ισραηλινών βομβαρδισμών σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τη στοχευμένη εξόντωση διοικητών του ιρανικού στρατού, κάποιοι κύκλοι της ρωσικής ελίτ είδαν στη σύγκρουση μια διπλωματική ευκαιρία για τη Μόσχα.
«Μόνο μια σύνοδος κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας, ανάμεσα στον Πούτιν και τον Τραμπ, μπορεί να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή», δήλωσε ο Ρώσος μεγιστάνας Konstantin Malofeyev, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις στενές σχέσεις της με την Τεχεράνη για να επιδιώξει μια νέα πυρηνική συμφωνία. Σε αντάλλαγμα, πρότεινε, οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη στήριξη στην Ουκρανία.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις του Κιέβου μοιάζουν αστείες… Ήρθε η ώρα οι Αμερικανοί να μας παραχωρήσουν την Ουκρανία», πρόσθεσε με νόημα.
Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να παρουσιαστεί ως διεθνής μεσολαβητής, έχοντας τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Αυξανόμενη ανησυχία στη Μόσχα για τις επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ – Ιράν
Ρώσοι αναλυτές εκτίμησαν αρχικά ότι η νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας: θα απέσπαζε την παγκόσμια προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ενίσχυε τα πιεσμένα ρωσικά δημόσια οικονομικά.
Ωστόσο, όσο το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στο εσωτερικό του Ιράν, πλήττοντας κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, το κλίμα αλλάζει στη Ρωσία. Η ανησυχία εντείνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη – κάτι που θα σήμαινε απώλεια ενός από τους βασικότερους συμμάχους της Ρωσίας στην προσπάθειά της να διαμορφώσει μια αντιδυτική γεωπολιτική συμμαχία.
«Η κατάσταση εξελίσσεται σε επικίνδυνη κατεύθυνση για τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Κονσταντίν Ζατούλιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου των Χωρών της ΚΑΚ (CIS) στη Μόσχα.
Ένας Ρώσος ακαδημαϊκός, με στενές επαφές με τη ρωσική διπλωματία, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν προσεκτικά τη στάση των Ιρανών ομολόγων τους, αναζητώντας ενδείξεις για την ανθεκτικότητα του καθεστώτος.
«Δεν είναι βέβαιο ότι η πίεση από το Ισραήλ θα αποδυναμώσει το ιρανικό καθεστώς», ανέφερε ο ίδιος, υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Αντιθέτως, η εξωτερική απειλή μπορεί να οδηγήσει σε συσπείρωση της κοινωνίας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: πού βρίσκονται τα όρια αυτής της σταθερότητας; Και αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί».
Την ίδια στιγμή, άλλοι Ρώσοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το ιρανικό καθεστώς καθίσταται ολοένα και πιο εύθραυστο, γεγονός που εντείνει την στρατηγική αβεβαιότητα για το Κρεμλίνο.
Τι ανησυχεί τη Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν
Ρωσία και Ιράν: Στρατηγικοί δεσμοί υπό πίεση από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την έναρξη της πλήρους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία της με την Τεχεράνη, μια από τις πιο παραδοσιακές συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία βασίστηκε εκτενώς στα ιρανικά drones και πυραύλους για τις επιθέσεις της κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων – τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, όταν ξεκίνησε την ανάπτυξη δικής της γραμμής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τον Ιανουάριο του 2025, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, επισημοποιώντας τους στενούς δεσμούς τους. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν πλήρη στρατιωτική συμμαχία.
Ένας Ρώσος ακαδημαϊκός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις συνέπειες της σύγκρουσης:
«Η μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία είναι ότι οποιαδήποτε έκβαση αυτής της κρίσης μπορεί να αποδυναμώσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. Αν ο Νετανιάχου καταφέρει να πιέσει το ιρανικό καθεστώς και να οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας, τότε, ανεξαρτήτως του νέου χαρακτήρα του καθεστώτος –κοσμικό ή θρησκευτικό, στρατιωτικό ή φιλελεύθερο– είναι πιθανό να είναι λιγότερο φιλικό προς τη Μόσχα σε σχέση με το σημερινό».
Η κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος, αν τελικά συμβεί, θα αποτελούσε ακόμα πιο σοβαρό πλήγμα από την απώλεια της συμμαχίας με τη Συρία, υποστήριξε ο ίδιος.
«Το Ιράν είναι μεγαλύτερη και γειτονική δύναμη, με ιστορικά πιο βαθιά σχέση με τη Ρωσία».
Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται όλο και πιο ξεκάθαρος ως προς τον στόχο του να ανατρέψει την παρούσα ιρανική ηγεσία, καλώντας ευθέως τον ιρανικό λαό να εξεγερθεί – «σηκωθείτε και κάντε τις φωνές σας να ακουστούν» – οι πιθανότητες του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρήσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση μοιάζουν να συρρικνώνονται, καταλήγει ο αναλυτής.
Ρωσία: Ανήσυχη για παγκόσμια σύρραξη, αλλά βλέπει και στρατηγικά οφέλη από τη σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε τη διάθεση της Μόσχας να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε διαλλακτικός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την ιδέα.
Παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες, η Ρωσία βλέπει και βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals ανέκαμψε πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Reuters, ανακουφίζοντας τα δημοσιονομικά της Μόσχας, που είχαν υποστεί σημαντική πίεση – με τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να μειώνονται κατά 1/3 τον Μάιο.
«Με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια – ακόμα και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έσοδα», δήλωσε ο Σεργκέι Μάρκοφ, αναλυτής προσκείμενος στο Κρεμλίνο.
Ο ίδιος τόνισε πως αν διακοπούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, η Κίνα ενδέχεται να στραφεί περισσότερο στη Ρωσία, ενισχύοντας τους ρωσοκινεζικούς δεσμούς και περιορίζοντας την επιρροή των δυτικών κυρώσεων.
Παράλληλα, μια ανακατανομή αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων προς τη Μέση Ανατολή –σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ– θα μπορούσε να αφήσει την Ουκρανία χωρίς νέα συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τον Μάρκοφ.
«Στρατηγικά, αν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, τότε ο αντιδυτικός συνασπισμός θα αποδυναμωθεί», υποστήριξε.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση δεν παύει να τροφοδοτεί φόβους για παγκόσμια ανάφλεξη. Ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, προειδοποίησε:
«Παρουσιάζουν την ειρηνική πυρηνική ανάπτυξη ως απειλή και με αυτόν τον τρόπο ανάβουν τη φωτιά για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κοινοβούλια παγκοσμίως οφείλουν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην κλιμάκωση που απειλεί να ξεφύγει από τα όρια της Μέσης Ανατολής».
Τι ανησυχεί τη Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν
Ρωσικές ανησυχίες για παγκόσμια ανάφλεξη – Στήριξη στο Ιράν εξετάζει η Μόσχα
Η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, με κορυφαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύρραξης.
«Αν το Ιράν επεκτείνει την απάντησή του πέρα από ισραηλινούς στόχους, τότε μιλάμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία», δήλωσε ο Konstantin Kosachev, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλή της Ρωσίας).
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός αναλυτής με δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο οποίος προειδοποίησε πως αυξάνονται οι πιθανότητες η σύγκρουση να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Μάρκοφ, θα μπορούσε να ενισχύσει τη στήριξή της προς το Ιράν, παρέχοντας:
- Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια
- Συστήματα αεράμυνας
- Ανθρωπιστική υποστήριξη (τρόφιμα, βασικά αγαθά)
Στόχος: να διατηρηθεί η σταθερότητα στο εσωτερικό του Ιράν και να ενισχυθεί η άμυνά του απέναντι στην ισραηλινή πίεση.
«Όταν ανάβουν εστίες σύγκρουσης παντού, είναι ζήτημα χρόνου να συγχωνευτούν σε μία τεράστια παγκόσμια πυρκαγιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκοφ.
«Η Δύση έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο τοπίο όπου οποιοσδήποτε πόλεμος μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Ρωσίας».
Η τοποθέτηση αυτή φανερώνει τη στρατηγική της Μόσχας να κεφαλαιοποιεί περιφερειακές κρίσεις, μετατοπίζοντας το διεθνές ενδιαφέρον μακριά από την Ουκρανία, ενώ ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής.
📌Πηγή
Δείτε Περισσότερα:
📌ΔΥΠΑ