Διαμαρτυρίες για Κατώτατο Μισθό

Κοινοποίησε το
Διαμαρτυρίες για Κατώτατο Μισθό
Κατώτατος μισθός: Η πλήρης κοροϊδία από την κυβέρνηση
Αυτόματες αυξήσεις σε 19 επιδόματα και παροχές από 1η Απριλίου – Τι αλλάζει με τον κατώτατο μισθό
Από την 1η Απριλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αυτόματες αυξήσεις σε 19 επιδόματα και παροχές, ως αποτέλεσμα της επικείμενης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
Αν και το ύψος της νέας αύξησης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, εκτιμάται πως –εκτός απροόπτου– θα γνωστοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, κατά τη διάρκεια του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 28%. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για κατώτατο μισθό ύψους 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας, το 2027.
Η αύξηση αυτή επηρεάζει άμεσα περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, καθώς και νεοδιορισθέντες στο Δημόσιο και υπαλλήλους με μισθούς κοντά στο κατώτατο όριο. Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα θα δουν μεταβολές στα ποσά που δικαιούνται, εξαιτίας της αναπροσαρμογής.
Διαμαρτυρίες για Κατώτατο Μισθό
Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα συμπαρασύρει η αύξησή του
Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω και 19 επιδόματα και παροχές που συνδέονται άμεσα με αυτόν, καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εκάστοτε ισχύοντος ποσού.
Για παράδειγμα, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5%, το τακτικό επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα, στα 535 ευρώ.
Τα επιδόματα που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:
- Ειδική παροχή μητρότητας: ίση με τον κατώτατο μισθό
- Επίδομα γονικής άδειας: ίσο με τον κατώτατο μισθό
- Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίδομα επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
- Αποζημίωση λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη: έως 3 μισθοί
- Εποχικό βοήθημα οικοδόμων: 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων
- Εποχικό βοήθημα σμυριδεργατών: 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων
- Εποχικά βοηθήματα για καλλιτέχνες, θεατρικούς εργαζόμενους και τουρισμό: 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων
- Άλλα εποχικά βοηθήματα (δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιοί, πλινθοποιοί, εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη): 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων
- Βοήθημα μη μισθωτών: ίσο με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας
- Επίδομα εργασίας: 50% του επιδόματος ανεργίας
- Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% του κατώτατου ημερομισθίου
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% του κατώτατου μισθού
- Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας: ίσα με τον κατώτατο μισθό
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: ίσα με το κατώτατο ημερομίσθιο
- Προγράμματα απασχόλησης: επιδότηση από 50% έως 90% του κατώτατου μισθού
- Αποζημίωση φοιτητών για συμμετοχή σε εξετάσεις: 30 ημερομίσθια για προπτυχιακούς / 10 για μεταπτυχιακούς
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, πέρα από τους εργαζομένους, αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και σε πάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχους των παραπάνω επιδομάτων.
Διαμαρτυρίες για Κατώτατο Μισθό
Κατώτατος μισθός: “Αύξηση-απάτη”, καταγγέλλουν εργαζόμενοι – Διπλασιάζεται ο φόρος από 1η Απριλίου
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς –όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία– συνοδεύεται από υπερδιπλάσια φορολογική επιβάρυνση.
Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου, ο φόρος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αναμένεται να διπλασιαστεί, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη κάθε όφελος από την πολυδιαφημισμένη «αύξηση».
Με απλά λόγια, τα χρήματα που οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν επιπλέον, θα τα επιστρέφουν σχεδόν στο σύνολό τους –ή και περισσότερα– στο κράτος μέσω φόρων. Έτσι, αντί για οικονομική ανακούφιση, οι χαμηλόμισθοι κινδυνεύουν να βρεθούν με λιγότερα χρήματα στην τσέπη από όσα είχαν πριν την αύξηση.
Κατώτατος μισθός: Διπλασιάζεται ο φόρος – Τι αποκαλύφθηκε on air στον ΣΚΑΪ
Αποκαλυπτικά ήταν όσα παρουσιάστηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, παρουσία του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, αναδεικνύοντας τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην κυβερνητική αφήγηση περί «γενναίας αύξησης» και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή, σε ένα υποθετικό σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού από 830 ευρώ μικτά σε 880 ευρώ μικτά, ο φόρος που παρακρατείται σχεδόν διπλασιάζεται.
«Με τα 830 ευρώ, ο φόρος είναι 137 ευρώ. Αν ο μισθός αυξηθεί στα 880 ευρώ, ο φόρος ανεβαίνει στα 270 ευρώ. Δηλαδή, έχουμε επιβάρυνση 133 ευρώ – ουσιαστικά μιλάμε για διπλασιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.
Απέναντι στην αποκάλυψη αυτή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Κώστας Παπαθανάσης, εμφανίστηκε αμήχανος, περιοριζόμενος στο να δηλώσει πως η κυβέρνηση θα «επανεξετάσει τα φορολογικά κλιμάκια».
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση εντείνει τις αντιδράσεις, με πολλούς να κάνουν λόγο για «αύξηση-βιτρίνα» που εξανεμίζεται από την εφορία πριν καν φτάσει στην τσέπη των εργαζομένων.
📌Πηγή
Δείτε Περισσότερα:
📌ΔΥΠΑ