Σαντορίνη: Εγκατάσταση παλιρροιογράφου για προειδοποίηση τσουνάμι από το ΕΚΠΤ

Κοινοποίησε το
Σαντορίνη: Εγκατάσταση παλιρροιογράφου για προειδοποίηση τσουνάμι από το ΕΚΠΤ
📢 Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) προχώρησε στην εγκατάσταση παλιρροιογράφου στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης.
📌 Λόγος εγκατάστασης
🔹 Η τοποθέτηση του παλιρροιογράφου πραγματοποιήθηκε ως μέτρο πρόληψης, έπειτα από την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
🔹 Ο εξοπλισμός εγκαταστάθηκε σε μικρό αλιευτικό καταφύγιο, σε τοποθεσία κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.
🔹 Στόχος: Η άμεση καταγραφή και ανάλυση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας, για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανού κινδύνου τσουνάμι.
📌 Ενημέρωση των τοπικών Αρχών
📌 Το ΕΚΠΤ παρέδωσε στις τοπικές Αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με:
✔ Τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι
✔ Γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση κινδύνου τσουνάμι
💡 Η τοποθέτηση του παλιρροιογράφου ενισχύει τη σεισμική επιτήρηση της περιοχής, συμβάλλοντας στην έγκαιρη προειδοποίηση και προστασία των πολιτών.
Σαντορίνη: Ενίσχυση του δικτύου παλιρροιογράφων για την πρόληψη τσουνάμι
📢 Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) ενισχύει το δίκτυο παλιρροιογράφων στην Ελλάδα, με τη νέα εγκατάσταση στη Σαντορίνη να αυξάνει τον συνολικό αριθμό των σταθμών σε 16.
📌 Ιστορικό και εξέλιξη του δικτύου
🔹 Ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά η λειτουργία του διακόπηκε το 2017 λόγω φθορών από ακραίες καιρικές συνθήκες.
🔹 Η νέα εγκατάσταση ενισχύει την ικανότητα του συστήματος να καταγράφει έγκαιρα τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας, βελτιώνοντας την προειδοποίηση για πιθανά τσουνάμι.
Σαντορίνη: Εγκατάσταση παλιρροιογράφου για προειδοποίηση τσουνάμι από το ΕΚΠΤ
📌 Συνεργασίες & Εγκατάσταση
📍 Η τοποθέτηση του παλιρροιογράφου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με:
✔ Τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, Ιάκωβο Λιγνό
✔ Τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Γεώργιο Νομικό
🔹 Η ομάδα εγκατάστασης περιλάμβανε:
👨🔬 Δρ. Νίκο Καλλιγέρη, κύριο ερευνητή του ΓΙ/ΕΑΑ
👨💻 Στέλιο Πολυμενάκο, ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ, εξωτερικό συνεργάτη ΓΙ/ΕΑΑ
👨💻 Στράτο Λιαδόπουλο, ηλεκτρολόγο μηχανικό, εξωτερικό συνεργάτη ΓΙ/ΕΑΑ
✨ Καθοριστική ήταν και η εθελοντική βοήθεια των κατοίκων της τοπικής κοινότητας κατά την εγκατάσταση.
📌 Σχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου (2025-2026)
📢 Το ΕΚΠΤ και το ΓΙ/ΕΑΑ δεσμεύονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο παρακολούθησης με την εγκατάσταση 30 νέων παλιρροιογραφικών σταθμών στο διάστημα 2025-2026.
✅ Χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων:
📌 ΝΟΑ-AEGIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
📌 «Πολιτική Προστασία» 2021-2027
🔹 Στόχος:
✔ Έγκαιρη ανίχνευση και προειδοποίηση τσουνάμι στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.
✔ Πρόληψη και προστασία των πολιτών από κινδύνους που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα.
💡 Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι συνεχίζει να ενισχύει τις υποδομές του, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την πρόληψη φυσικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή. 🌊
Δείτε Περισσότερα: