«Κινητοποίηση» δημοσίων υπαλλήλων για αποζημιώσεις συνταξιοδότησης – Αυξημένος αριθμός υποθέσεων στα δικαστήρια
Κοινοποίησε το
«Κινητοποίηση» δημοσίων υπαλλήλων για αποζημιώσεις συνταξιοδότησης – Αυξημένος αριθμός υποθέσεων στα δικαστήρια
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις ή ακόμη και άρνηση στην καταβολή της αποζημίωσης αποχώρησης κατά τη συνταξιοδότησή τους.
Αυτοί οι υπάλληλοι συχνά προσφεύγουν σε δικαστικές διαδικασίες για να επιδιώξουν τη δικαίωσή τους, προκαλώντας έντονα προβλήματα τόσο για τους ίδιους όσο και για την κρατική μηχανή. Τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων συμπεριλαμβάνουν αποζημίωση αποχώρησης έως 15.000 ευρώ, αναλόγως τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Π.Δ. 410/1988.
Πρόκειται για εργαζόμενους όπως μηχανικοί, γιατροί και άλλες ειδικότητες, που είτε ξεκίνησαν να εργάζονται απευθείας στον δημόσιο τομέα είτε μετατάχθηκαν σε δημόσιους φορείς κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Την αντίσταση στην καταβολή της αποζημίωσης την επικαλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υποστηρίζοντας ότι το εφάπαξ βοήθημα από ταμεία πρόνοιας εμποδίζει την καταβολή της αποζημίωσης αποχώρησης.
«Κινητοποίηση» δημοσίων υπαλλήλων για αποζημιώσεις συνταξιοδότησης – Αυξημένος αριθμός υποθέσεων στα δικαστήρια
Όπως αναφέρει ο Νίκος Παπαδής σε άρθρο του στο newsbeast, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τον νόμο, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των εργατικών δικαιωμάτων.
Το παράδειγμα των μηχανικών στο Υπουργείο Τουρισμού, ασφαλισμένων στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., είναι χαρακτηριστικό. Παρότι το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υποστήριξε την καταβολή της αποζημίωσης αποχώρησης, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Π.Δ. 410/1988, κρίνοντας πως το δικαίωμα στην αποζημίωση δεν επηρεάζεται από άλλες ασφαλιστικές καλύψεις, το Γενικό Λογιστήριο αγνοεί τη γνωμοδότηση και αρνείται την πληρωμή, δημιουργώντας μια ανομία χωρίς νομική ή ηθική βάση.
Οι δικαστικές διαδικασίες που ακολουθούν οι εργαζόμενοι είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, με αυξημένη πίεση προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου και να τερματίσει αυτή την αδικία.
Δείτε Περισσότερα: