Τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα αποτελούν δημοσιονομική «βόμβα»
Κοινοποίησε το
Τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα αποτελούν δημοσιονομική «βόμβα»
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να κλείσει μια μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα που αφορά περίπου 370.000 συνταξιούχους, με ρίζες από το 2013. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει απόφαση σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
Η απόφαση θα αφορά αποκλειστικά τους συνταξιούχους που είχαν καταθέσει προσφυγές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Όσοι δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα ή το έκαναν καθυστερημένα δεν θα δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους παραγράφονται σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση του 2020.
Τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα αποτελούν δημοσιονομική «βόμβα»
Η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να γίνει άμεσα και με επιπλέον τόκο. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά για τις περικοπές που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2015, 2019 και 2021, οι οποίες επιβεβαίωσαν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα. Εάν η απόφαση είναι ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, οι δικαιούχοι ενδέχεται να λάβουν έως και 4.000 ευρώ ο καθένας.
Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αναμένεται να έχει σημαντικές δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει το Δημόσιο μπορεί να φτάσει έως και τα 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες για τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τηρεί αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν μπορεί να υπερβεί το 3,3% κατά μέσο όρο, ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Η καταβολή των αναδρομικών θα προσθέσει επιπλέον βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα και να αποφύγει νέες δημοσιονομικές πιέσεις. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναζητήσει τρόπους κάλυψης αυτών των δαπανών, ίσως μέσω περικοπών σε άλλους τομείς ή με ένα σχέδιο τμηματικής καταβολής των ποσών, προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Δείτε Περισσότερα: