Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Όρια στις καταθέσεις, ειδικά τεκμήρια και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
Κοινοποίησε το
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Όρια στις καταθέσεις, ειδικά τεκμήρια και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
Όλοι οι περιορισμοί στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ:
Για την κινητή περιουσία, θα θεσπιστούν όρια στις καταθέσεις και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ., μοτοσικλέτες, αλλά και σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά).
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καταβάλλονται από τις αρχές του 2025 βάσει συγκεκριμένων περιουσιακών κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αν ακολουθηθεί το ισχύον όριο του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για την κινητή περιουσία, θα θεσπιστούν όρια καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμα και για σκάφη αναψυχής.
Στις καταθέσεις, το όριο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ για τα Ι.Χ. θα εφαρμοστεί τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης με βάση το μέγεθος της οικογένειας.
Στόχος αυτών των περιουσιακών κριτηρίων είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι που αποκρύπτουν εισοδήματα για να λαμβάνουν επιδόματα, παρόλο που κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.
Ωστόσο, δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο για εργασία.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Όρια στις καταθέσεις, ειδικά τεκμήρια και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
Αναλυτικότερα:
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται με στοχευμένα κριτήρια για ακίνητη, κινητή περιουσία και καταθέσεις. Το 2023 είχε ήδη γίνει αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (8% αύξηση).
- Το δηλωθέν εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, έως 150.000 ευρώ.
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από 70 ευρώ σε 125 ευρώ, με προσαύξηση 30% για κάθε παιδί, ενώ εισάγονται στοχευμένα κριτήρια για ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, καθώς και κινητή περιουσία.
Τα σημερινά κριτήρια περιλαμβάνουν εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει επιπλέον προσαύξηση 7.000 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος.
Η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιούνται, με την τρίτη κλίμακα να αυξάνεται από 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ευρώ και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και άνω.
Η πρώτη κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ, ενώ για το τρίτο παιδί και άνω το επίδομα φτάνει τα 150 ευρώ.
Νέες κλίμακες:
- Η πρώτη κλίμακα του επιδόματος παιδιού αυξάνεται κατά 8%, από 70 ευρώ σε 75 ευρώ μηνιαίως.
- Η δεύτερη κλίμακα αυξάνεται από 42 σε 45 ευρώ.
- Η τρίτη κλίμακα αυξάνεται από 28 σε 45 ευρώ, με επιπλέον 90 ευρώ για το τρίτο παιδί.
Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 535 ευρώ μηνιαίως, από 432 ευρώ σήμερα.
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από 75 σε 125 ευρώ, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται από 216 σε 250 ευρώ, συν 75 ευρώ για κάθε παιδί.
Δείτε Περισσότερα: