Δεκαπέντε Αυγούστου: Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου
Κοινοποίησε το
Δεκαπέντε Αυγούστου: Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου
Η γιορτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου σύμφωνα με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου σύμφωνα με το Παλαιό (Παλαιοημερολογίτες). Ο Δεκαπενταύγουστος, γνωστός ως το Πάσχα του καλοκαιριού, συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς στους ναούς σε όλη τη χώρα.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, μεγάλος θεολόγος και υμνογράφος, παρουσιάζει τη Θεοτόκο να αποδέχεται το θάνατο και να ανυπομονεί να συναντήσει τον Υιό της, παρακαλώντας Τον να δεχθεί την ψυχή της. Ο ιερός Δαμασκηνός γράφει: «Στα χέρια Σου το πνεύμα μου, τέκνο μου, παραδίδω. Δέξου μου τη φίλη ψυχή, που άμεμπτη κράτησες».
Ο θάνατος της Θεοτόκου υπερβαίνει την έννοια του θανάτου και μετατρέπεται σε «κοίμηση», «θεία μετάσταση» και «εκδημία» προς τον Κύριο. Ο Δαμασκηνός χαρακτηρίζει το θάνατό της ως «αρχή δευτέρας υπάρξεως», μιας αιώνιας ζωής.
Δεκαπέντε Αυγούστου: Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου
Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν περιγράφεται στην Καινή Διαθήκη, αλλά μαθαίνουμε γι’ αυτήν από εκκλησιαστικές παραδόσεις και ύμνους. Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος κοιμήθηκε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη και ενταφιάστηκε στη Γεθσημανή. Ο Δαμασκηνός περιγράφει την υποδοχή της ψυχής της Παναγίας από τον Υιό της: «Έλα, ευλογημένη Μητέρα, να ξεκουρασθείς… Η ευωδία των μύρων Σου ξεπερνά όλα τα αρώματα».
Η αγάπη της Εκκλησίας επικεντρώνεται στην ουσία και το νόημα του θανάτου της Θεοτόκου, που σύμφωνα με την πίστη μας, ο Υιός της νίκησε τον θάνατο και μας υποσχέθηκε την αιώνια ζωή. Η γιορτή της Κοίμησης αποκαλύπτει το χαρμόσυνο μυστήριο του θανάτου και μετατρέπει τη λύπη σε φως και ζωή.
Η εκκλησιαστική υμνογραφία εξυμνεί την Παναγία με ένδοξους χαρακτηρισμούς και ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί το κορυφαίο εγκώμιο στο πρόσωπό της. Η Θεοτόκος φέρει πολλές προσωνυμίες, ανάλογα με τις ιδιότητές της, τον τόπο ή τρόπο που βρέθηκε εικόνα της, ή την τεχνοτροπία του ναού της.
Η γιορτή της Κοίμησης εορτάζεται κάθε χρόνο με έμφαση στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες ορθόδοξες και καθολικές χώρες του κόσμου τιμάται με λιγότερη ένταση. Στις προτεσταντικές ομολογίες, η Κοίμηση θεωρείται δευτερεύουσα εορτή.
Κατά την Ορθόδοξη παράδοση, η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, που ξεκινά την 1η Αυγούστου, είναι αυστηρή, με εξαίρεση την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, όπου καταλύεται το ψάρι.
Στην Τήνο, ο εορτασμός της Παναγίας είναι οκταήμερος και κορυφώνεται στις 23 Αυγούστου, ενώ στην Παναγία Σουμελά, χιλιάδες προσκυνητές τιμούν την εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στην Πάρο, η Παναγία της Εκατονταπυλιανής γιορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα, ενώ στην Κοζάνη, στο Μικρόκαστρο, χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας.
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Σκιάθο, την Πάτμο, τα Ζαγοροχώρια, τη Θάσο, τη Λέσβο, την Κάρπαθο, και την Κεφαλονιά, η γιορτή της Κοίμησης γιορτάζεται με μοναδικά έθιμα και παραδόσεις, συγκεντρώνοντας πλήθος πιστών και επισκεπτών.
Δείτε Περισσότερα: