Αδήλωτη εργασία: Πρόστιμα και άγνωστες συνέπειες…
Κοινοποίησε το
Αδήλωτη εργασία: Πρόστιμα και άγνωστες συνέπειες…
Του Γιώργου Κράλογλου
Εντοπίσαμε 3.000 παραβάσεις σε αδήλωτη εργασία, ασφάλιση, μη καταβολή μισθών. Και τι κάναμε ως Πολιτεία; Ό,τι κάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια: επιβάλαμε πρόστιμα…
Δηλαδή τι; Να μην επιβάλλουμε πρόστιμα; Να αφήσουμε τους παραβάτες να συνεχίζουν ανενόχλητοι, λες και δεν έχουμε κανόνες και δεν είμαστε οργανωμένο κράτος; Και τι θα γίνουν οι κρατικοί υπάλληλοι που όλες οι κυβερνήσεις τους διόρισαν ως Επιθεωρητές Εργασίας; Να τους απολύσουμε; Να εγκαταλείψουμε το κράτος, αφού φαίνεται πως εκτός από την επιβολή φόρων και προστίμων, δεν έχουμε άλλες λύσεις;
Ο διάλογος αυτός είναι φανταστικός, αλλά αυτονόητος. Ποιος άλλος στην πολιτική σκηνή, στα κόμματα, σε όλο το κράτος και τους βουλευτές θα έθετε τέτοια ερωτήματα; Κανείς… όπως και μέχρι σήμερα…
Και εκτός αυτού… Γιατί υπάρχει το κράτος;
Το έχουμε για να επιβάλλει φόρους και μόνο φόρους. Το έχουμε για να διανέμει το ενιαίο κρατικό πρόγραμμα προμηθειών σε λίγους. Το έχουμε για να κυνηγάει ιδιώτες σε οποιαδήποτε δουλειά επινοήσουν και να τους επιβάλλει τους φόρους που θεωρεί απαραίτητους. Και τέλος, για να κάνει προσλήψεις Επιθεωρητών, ώστε να εντοπίζουν παραβάσεις και να επιβάλλουν πρόστιμα…
Βρείτε μου εσείς μια άλλη δουλειά που κάνει το κράτος (ας πάρουμε μόνο την περίοδο της μεταπολίτευσης, για να μη φτάσουμε στη σύστασή του μετά το 1821…) και αναλύστε τα οφέλη για τους πολίτες, εκτός από τον πιθανό διορισμό στο δημόσιο, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους… Η μονιμοποίηση έρχεται με τη μέθοδο της μικρής διάρκειας κρατικής σύμβασης που ισχύει για όλους τους προτεινόμενους από όλα τα κόμματα…
Αδήλωτη εργασία: Πρόστιμα και άγνωστες συνέπειες…
Να μην ξεφύγουμε όμως από το θέμα της αδήλωτης εργασίας, η παραβατικότητα της οποίας “τσακίζει κόκαλα” και αποτελεί το βασικό θέμα στο σημερινό μας σημείωμα.
Η αδήλωτη εργασία λοιπόν, για την οποία οι κυβερνήσεις αναφέρονται μόνο στατιστικά, προσθέτουν τον αριθμό των παραβάσεων και τα αντίστοιχα πρόστιμα… Και στη συνέχεια τα πάντα επιστρέφουν στο ράφι της πολιτικής να “αραχνιάζουν”, γιατί ως θέμα μάλλον δεν κρίνεται άξιο προς συζήτηση…
Να ξεκινήσουμε από τα επίσημα φετινά στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία το α’ εξάμηνο του 2024, για την αδήλωτη εργασία σε 605 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6,7 εκατ. ευρώ. Για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε 541 παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2,09 εκατ. ευρώ. Και για τον τομέα υγείας και ασφάλειας σε 1.908 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2,11 εκατ. ευρώ.
Βάζουμε πρώτα τα στοιχεία (για να μάθουν οι πολίτες ότι το κράτος βάζει πρόστιμα και κάνει καλά τη δουλειά του…) και στη συνέχεια ένα (λογικό κατά την άποψή μας) ερώτημα (με δύο σκέλη) για το οποίο αμφιβάλλουμε αν θα πάρουμε απάντηση.
Υπάρχει περίπτωση να γενικευθεί και να ερευνηθεί διακομματικά (έστω και αν είναι αστείο να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο…) το θέμα της αδήλωτης εργασίας καθώς και οι λόγοι και οι ρίζες του; Εφόσον το θέμα αυτό πηγαινοέρχεται στην επικαιρότητα για 45-50 χρόνια (!!) αλλά στη συνέχεια επιστρέφει και σκονίζεται στο ράφι της πολιτικής, περιμένοντας να έρθουν τα επόμενα στοιχεία; Και αν δεν γενικευθεί πολιτικά, υπάρχει περίπτωση να απασχολήσει την κυβέρνηση ώστε να δώσουμε κάποια αξία στα πρόστιμα, εκτός από την άποψη (των κυνικών…) ότι μόνο με αυτό το σύστημα εξασφαλίζονται οι πόροι για τις νέες προσλήψεις κρατικών Επιθεωρητών;
Πηγή
Δείτε Περισσότερα: