Σαντορίνη: Ζητούν να επιβληθεί αδικαιολόγητο lockdown στους κατοίκους για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι τουρίστες

Κοινοποίησε το
Σαντορίνη: Ζητούν να επιβληθεί αδικαιολόγητο lockdown στους κατοίκους για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι τουρίστες
Απογοήτευση προκαλεί η παράκληση προς τους κατοίκους της Θήρας να μη διαταράσσουν τους τουρίστες που απολαμβάνουν την κρουαζιέρα τους στην περιοχή τους.
Οι τουρίστες επιλέγουν για άλλη μια χρονιά τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς κάθε εβδομάδα οι αριθμοί του τουρισμού καταρρίπτουν νέα ρεκόρ. Οι τουριστικές αφίξεις συνεχίζουν αμείωτες στα νησιά, με τη Σαντορίνη να διατηρεί την προτίμηση των ταξιδιωτών των κρουαζιερόπλοιων. Τα κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στην καλντέρα και εξυπηρετούνται από το λιμάνι του Αθηνιού και τον όρμο των Φηρών.
Παρ’ όλα αυτά, οι αρνητικές συνέπειες από την εισροή κρουαζιερόπλοιων στο νησί περιλαμβάνουν τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών που αποβιβάζονται καθημερινά και κατακλύζουν την περιοχή. Αυτοί οι αριθμοί είναι αδύνατον να παραμείνουν απαρατήρητοι, ειδικά όταν συνυπολογίζεται ο υπάρχων πληθυσμός του νησιού και οι άλλοι τουρίστες που δεν είναι μέρος των κρουαζιερών. Η δημιουργούμενη κατάσταση είναι επιβαρυντική και οδηγεί σε προτάσεις και λύσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ατυχείς.
Σαντορίνη: Ζητούν να επιβληθεί αδικαιολόγητο lockdown στους κατοίκους για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι τουρίστες
Ζητείται από τους κατοίκους της Σαντορίνης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους για να μην παρεμποδίζουν τους τουρίστες.
Τις τελευταίες ώρες, προκαλεί αίσθηση στο διαδίκτυο η ανακοίνωση-παράκληση της Τοπικής Κοινότητας Θήρας που ζητά από τους ντόπιους να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητές τους, καθώς σήμερα αναμένονται στο νησί 17.000 τουρίστες κρουαζιέρας. Η παράκληση αυτή προκαλεί περιπαικτικά σχόλια και έντονη αντίδραση, καθώς φαίνεται πως οι τοπικές αρχές δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των τουριστών έναντι των καθημερινών αναγκών των κατοίκων. Η εικόνα που δημιουργείται είναι αντικείμενο αμφισβήτησης, καθώς η ιδέα μιας εθελούσιας λύσης τύπου lockdown για τους κατοίκους προκειμένου να μην ενοχλούνται οι τουρίστες φαντάζει πρωτόγνωρη και εξωφρενική.
Για να μην μας χαρακτηρίσετε κακεντρεχείς, σας παραθέτουμε την ακριβή διατύπωση της έκκλησης από την Τοπική Κοινότητα Θήρας: «Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια !!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας !!!». Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατέβηκε γρήγορα από το διαδίκτυο, αλλά εμείς καταφέραμε να τη διατηρήσουμε και την παραθέτουμε εδώ για την κρίση σας.
Έχουμε φτάσει σε σημείο όπου φαίνεται ότι ενοχλούμε τους τουρίστες με τις καθημερινές μας δραστηριότητες; Οι τουρίστες επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, και εμείς αντί να τους καλωσορίσουμε ευγενικά, τους δημιουργούμε προβλήματα με τις μετακινήσεις μας. Το παράδειγμα της Θήρας, που εφαρμόζει εμμέσως μια μορφή lockdown για τουριστικούς λόγους, αποτελεί μια στάση προβληματισμού για το πού βρισκόμαστε σήμερα ως κοινωνία.
Σαντορίνη: Ζητούν να επιβληθεί αδικαιολόγητο lockdown στους κατοίκους για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι τουρίστες
Η ανησυχία σχετικά με τον υπερτουρισμό και τις συνέπειές του είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη, όπως φαίνεται και από το σχόλιο κάτω από την ανάρτηση της Τοπικής Κοινότητας Θήρας: «ας κάνουμε κι ένα lockdown στους κατοίκους και τους διαμενοντες επισκέπτες του νησιου για να κυκλοφορησουν οι κρουαζιεροπληκτοι..!». Αυτή η εκφρασμένη απογοήτευση ενσαρκώνει την έντονη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη για τουριστική ανάπτυξη και τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.
Η αναφορά στην Βαρκελώνη όπου οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν νεροπίστολα εναντίον τουριστών είναι ένα παράδειγμα του πόσο έντονα μπορεί να αντιδράσει μια κοινότητα όταν νιώθει ότι ο τουρισμός έχει υπερβεί τα όρια της λογικής και έχει καταστεί επιβαρυντικός. Τα προβλήματα που περιγράφετε, όπως η έλλειψη κατοικιών και η εκτίναξη των ενοικίων, είναι καίρια ζητήματα που χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης.
Η συζήτηση για το πόσο τουρισμό μπορεί να αντέξει μια περιοχή είναι ζωτικής σημασίας. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας μέσω του τουρισμού και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των ντόπιων. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση μέτρων που θα μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία που φέρνει ο τουρισμός.
Οι κάτοικοι της Πάλμα στη Μαγιόρκα, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά νησιά της Ισπανίας και της Ευρώπης, διαδήλωσαν κατά χιλιάδες ενάντια στον υπερτουρισμό, απαιτώντας από τις αρχές τη λήψη αποφασιστικών μέτρων. «Είναι η ώρα να πούμε φτάνει πια», φώναξαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι βιώνουν την υποβάθμιση της ζωής τους λόγω της ταχείας ανάπτυξης του τουρισμού που οδηγεί σε συνεχή μείωση των εισοδημάτων τους και σε αυξήσεις στο κόστος ζωής, όπως το κόστος στέγασης. Επιπλέον, τονίζουν προβλήματα όπως το μποτιλιάρισμα και ο θόρυβος που συνεπάγεται ο μαζικός τουρισμός.
Η πρόσφατη διαδήλωση αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της Μαγιόρκα, που για πρώτη φορά βγήκαν στους δρόμους στις 25 Μαΐου, δείχνοντας την έντονη αντίθεσή τους στο φαινόμενο του υπερτουρισμού. Η συνεχιζόμενη αντίδραση της τοπικής κοινότητας αναδεικνύει την ανάγκη για συζήτηση και δράση για την εξισορρόπηση μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών.
Το θέμα του υπερτουρισμού απασχολεί έντονα πολλούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, και η Σαντορίνη αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα των συνεπειών αυτού του φαινομένου. Με προβλέψεις να ξεπερνούν τα 3,4 εκατομμύρια τουρίστες για το φετινό καλοκαίρι, τα σημάδια κορεσμού είναι εμφανή και η ζωή των ντόπιων, καθώς και η παραδοσιακή οινοποίηση, δοκιμάζονται σοβαρά.
Η παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη, όπως αναφέρεται, έχει μειωθεί σημαντικά λόγω αρκετών παραγόντων, όπως η έλλειψη νερού και η εκτροπή εργατικού δυναμικού προς τον τουρισμό, με τους οινοποιούς να προειδοποιούν για περαιτέρω υποβάθμιση του κλάδου εάν δεν ληφθούν μέτρα. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά μια ευρύτερη ανησυχία για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής σε περιοχές υψηλού τουριστικού φόρτου.
Παράλληλα, η ευρωπαϊκή οργάνωση πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra επισημαίνει την αχαλίνωτη δόμηση και την υποβάθμιση των φυσικών πόρων σε νησιά όπως η Σέριφος, Φολέγανδρος και Σίφνος, που έχουν καταγραφεί στις πιο απειλούμενες τοποθεσίες της Ευρώπης.
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, με τον περιορισμό των κρουαζιερόπλοιων σε δημοφιλή νησιά, αναμένεται να συνεισφέρει σε κάποιο βαθμό στην ανακούφιση από τα αρνητικά φαινόμενα του υπερτουρισμού, όμως το ζήτημα παραμένει πολύπλοκο και θα απαιτήσει πολυεπίπεδες και βιώσιμες προσεγγίσεις.
Πηγή
Δείτε Περισσότερα: