Επιδόματα: Ποιες ομάδες επωφελούνται από τις προσεχείς αλλαγές
Κοινοποίησε το
Επιδόματα: Ποιες ομάδες επωφελούνται από τις προσεχείς αλλαγές
Προ των πυλών βρίσκεται η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, με αλλαγές τόσο στον τρόπο υπολογισμού όσο και στη διάρκεια της παροχής του. Παράλληλα, αναθεωρούνται τα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ, με έμφαση στα επιδόματα ανεργίας, παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης. Το νέο επίδομα ανεργίας θα έχει εμπροσθοβαρή δομή, όπου τα υψηλότερα ποσά θα καταβάλλονται κατά τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες, ενώ θα μειώνονται καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση της διάρκειας της επιδότησης. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην παροχή ενός ισχυρότερου κινήτρου για την ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.
Το βασικό επίδομα ανεργίας βρίσκεται υπό επανεξέταση για αύξηση, με πρόταση να φτάσει το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή περίπου 580 ευρώ, για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες. Στη συνέχεια, το ποσό αυτό προβλέπεται να μειώνεται στο 60% ή 50% του μισθού. Προστίθεται επίσης ένα επιπλέον ποσό βάσει των χρόνων προϋπηρεσίας και του μισθού που είχαν οι άνεργοι κατά την περίοδο απασχόλησής τους, το οποίο μπορεί να αυξήσει το επίδομα κλιμακωτά από 10% έως και 30%. Το μπόνους αυτό θα χορηγείται σε όσους έχουν προϋπηρεσία πέραν των τριών ετών.
Όσον αφορά το εποχικό επίδομα για τους εργαζομένους στον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα, προβλέπεται αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης. Στόχος είναι η λήψη του επιδόματος να ενθαρρύνει τη συνέχιση της απασχόλησης, διασφαλίζοντας έτσι μια πιο σταθερή εργασιακή σχέση για τους εποχικούς εργαζόμενους.
Επιδόματα: Ποιες ομάδες επωφελούνται από τις προσεχείς αλλαγές
Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά σε σημαντικές αλλαγές για την αναμόρφωση και διεύρυνση των κριτηρίων δικαιοσύνης στη χορήγηση επιδομάτων. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην πιο δίκαιη κατανομή των επιδομάτων παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης, εστιάζοντας στους πραγματικά ανάγκης δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα επιδόματα που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες για το παιδί, 238.000 οικογένειες για τη στέγαση και 185.000 δικαιούχοι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί από αυτούς τους δικαιούχους λαμβάνουν ταυτόχρονα δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.
Επιπρόσθετα, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του επιδόματος παιδιού, με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα. Η πρόσφατη αύξηση των μισθών έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό ορισμένων γονέων από την επιδότηση αυτή, απελευθερώνοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του ποσού του επιδόματος. Τέλος, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης αναθεωρούνται οι όροι χορήγησης, καθώς έχει παρατηρηθεί απόκρυψη εισοδημάτων από μέρους των δικαιούχων.
Δείτε Επίσης
Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για συνταξιούχους
ΔΥΠΑ: Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος των 400 ευρώ