Νέο Επίδομα Ανεργίας: Οι δύο βασικοί παράγοντες του
Κοινοποίησε το
Νέο Επίδομα Ανεργίας: Οι δύο βασικοί παράγοντες του
Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις εκτεταμένες αλλαγές που αναμένονται στο επίδομα ανεργίας, με στοχευμένες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το ύψος, τη διάρκεια, τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησής του. Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, προγραμματίζει να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές πιλοτικά σε έως 10.000 ανέργους σε επιλεγμένες περιοχές το επόμενο φθινόπωρο. Οι αλλαγές θα συνοδευτούν από ενισχυμένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι οποίες θα υλοποιούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εστιάζοντας στην παροχή του επιδόματος σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Το επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, που προβλέπεται να είναι αυξημένο ανάλογα με τις εισφορές που είχε καταβάλει ο δικαιούχος πριν την απώλεια της απασχόλησής του, θα διαρκεί περισσότερο χρονικά. Αρχικά, θα υλοποιηθεί σε πιλοτική φάση και μετά την αξιολόγηση αυτής, θα προχωρήσει σε πλήρη θεσμοθέτηση και καθολική εφαρμογή, προγραμματισμένη για τα τέλη του 2024.
Οι ριζικές αυτές αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με διασφαλισμένους πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που στοχεύει στην αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας. Το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη τόσο τον μισθό όσο και τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ προηγούμενης εργασιακής συμβολής και του ύψους του επιδόματος.
Το νέο επίδομα ανεργίας θα μπορεί να καλύπτει έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ανέργου κατά τα τελευταία τρία έτη. Οι τελικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ήδη σταλεί προς αξιολόγηση στον ΟΟΣΑ και αναμένεται η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος.
Νέο Επίδομα Ανεργίας: Οι δύο βασικοί παράγοντες του
Το επίδομα θα αποτελείται από δύο μέρη: ένα σταθερό και ένα μεταβλητό, το οποίο θα είναι ανταποδοτικό. Το ποσό του επιδόματος θα κλιμακώνεται βάσει των ετών ασφάλισης και του ύψους του μισθού του ανέργου. Σύμφωνα με πηγές, το επίδομα μπορεί να ανέρχεται έως 1.200 ευρώ για τους ανέργους με περισσότερα από 4 χρόνια εργασίας, ενώ για αυτούς με λιγότερα έτη απασχόλησης το ελάχιστο ποσό θα είναι 509 ευρώ.
Επιπρόσθετα, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος, που θα ορίζεται βάσει του κατώτατου μισθού, δεν προβλέπεται να αυξηθεί. Ωστόσο, η καταβολή του θα γίνεται εμπροσθοβαρώς, δηλαδή με μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στους επόμενους.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, το νέο επίδομα ανεργίας θα περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη:
- Ένα σταθερό μέρος, το οποίο θα δικαιούνται όλοι οι άνεργοι που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης. Αυτό το σταθερό μέρος θα καθορίζεται από τον κατώτατο μισθό και ανέρχεται σήμερα στο 55%, δηλαδή 509 ευρώ μηνιαίως. Εντούτοις, το πρώτο τρίμηνο, το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και το 70% του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών ανεργίας.
- Ένα μεταβλητό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν οι άνεργοι για έναν μέγιστο χρόνο 12 μηνών, μόνο εφόσον έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Αυτό το μέρος θα υπολογίζεται με βάση την ασφαλιστική ιστορία και τις προηγούμενες αποδοχές του δικαιούχου, καθιστώντας το επίδομα πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.
Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επεκταθεί, φθάνοντας έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών απασχόλησης, σε αντίθεση με την παρούσα κατάσταση όπου το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες.
Επιπροσθέτως, οι άνεργοι θα υποχρεούνται να ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης για να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να αυξήσουν τις ευκαιρίες τους για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, θα λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για το επίδομα ανεργίας.
Νέο Επίδομα Ανεργίας: Οι δύο βασικοί παράγοντες του
Πρόκειται να εφαρμοστούν πρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων στο πλαίσιο του νέου επιδόματος ανεργίας, περιλαμβάνοντας δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος και για μονογονεϊκές οικογένειες.
Επιπλέον, θα υπάρξει αναθεώρηση των κριτηρίων για τις ελάχιστες ημέρες απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη του επιδόματος, ειδικά για τους εποχικά εργαζόμενους. Το ύψος του επιδόματος θα καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες: την περίοδο ασφάλισης και το επίπεδο των προηγούμενων αποδοχών του δικαιούχου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προτάσεις, το ετήσιο ποσό του επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το σημερινό επίδομα, αλλά για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο.
Το επίδομα των 200 ευρώ που χορηγείται στους μακροχρόνια ανέργους θα ενσωματωθεί στο νέο, αυξημένο επίδομα ανεργίας. Ωστόσο, οι άνεργοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα λαμβάνουν μειωμένο επίδομα σε σύγκριση με αυτούς που είναι πλήρως ανενεργοί. Σήμερα, ένας άνεργος με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα 509 ευρώ, ποσό που είναι συχνά υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργάζεται.
Στην τρέχουσα περίοδο, το επίδομα ανεργίας που παρέχεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχει ενιαίο χαρακτήρα, δηλαδή όλοι οι δικαιούχοι λαμβάνουν το ίδιο ποσό, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ιστορία ή το ύψος των προηγούμενων αποδοχών τους. Το στάνταρ ποσό είναι 509 ευρώ μηνιαίως για κάθε άνεργο.
Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που εργάστηκε για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα με μέσο μηνιαίο μισθό 3.000 ευρώ και έχει καταβάλει συνολικά περίπου 45.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη), λαμβάνει το ίδιο ποσό με κάποιον που εργάστηκε για 2 χρόνια με μισθό 780 ευρώ και έχει καταβάλλει περίπου 700 ευρώ σε εισφορές.
Αυτή η ομοιομορφία στην παροχή του επιδόματος έχει προκαλέσει συζητήσεις για την ανάγκη πιο δίκαιης και ανταποδοτικής δομής, ώστε το ύψος του επιδόματος να αντανακλά καλύτερα τις προηγούμενες συνεισφορές του ασφαλισμένου στο ασφαλιστικό σύστημα και το ύψος των αποδοχών του.