Με ρυθμούς «καλπασμού» οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ το 2022
Κοινοποίησε το
Με ρυθμούς «καλπασμού» οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ το 2022
Με ρυθμούς «καλπασμού» οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ το 2022
Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα που παρουσίασε στην Ετήσια Έκθεσή του ο ΑΣΕΠ στη Βουλή για το έτος 2022, με έμφαση στον τομέα των προσλήψεων με μοριοδότηση.
Στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, υπέβαλε την Ετήσια Έκθεση για το 2022 ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) Αθανάσιος Παπαϊωάννου.
Ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως «η περασμένη χρονιά ήταν αυτή στην οποία ξεκίνησε η προετοιμασία του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού, με το καινοτόμο και εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά δρώμενα περιεχόμενό του, που συνίσταται στις δοκιμασίες δεξιοτήτων και γενικών γνώσεων που πρέπει να διαθέτουν οι μελλοντικοί δημόσιοι υπάλληλοι». Όπως σημείωσε, «η έκδοση της προκήρυξης τον Νοέμβριο του 2022, μερικές εβδομάδες μετά την αποστολή των σχετικών αιτημάτων από το Υπουργείου Εσωτερικών, η ολοκλήρωση της υποβολής 108.000 υποψηφιοτήτων και η έναρξη της επιχειρησιακής προετοιμασίας του διαγωνισμού, που τελικώς έγινε στις 4 Μαρτίου 2023, έλαβαν χώρα σε χρόνους ρεκόρ. Η προσπάθεια για ένα ΑΣΕΠ που θα είναι ταχύτερο και περισσότερο εστιασμένο στην ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί χρόνο, επιμονή και προσήλωση στο αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι «το 2022 ήταν μια κομβική χρονιά για το ΑΣΕΠ. Έχοντας εισέλθει στη μετα-covid εποχή, ήδη από την άνοιξη και μετά, άνοιξε τον βηματισμό του αξιοποιώντας τον σημαντικό εκσυγχρονισμό των μεθόδων και διαδικασιών που πέτυχε ακριβώς λόγω της πανδημίας. Τα αποτελέσματα στον τομέα των προσλήψεων με μοριοδότηση ήταν εντυπωσιακά, όπως καταδεικνύει μια απλή σύγκριση των στοιχείων σχετικά με την έκδοση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων το 2021 και το 2022, που περιέχονται στις αντίστοιχες ετήσιες εκθέσεις».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ για την ενημέρωση και αφού συνεχάρη τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής για τη συστηματική εργασία τους, ενημέρωσε τον κ. Παπαϊωάννου ότι θα διαβιβάσει την έκθεση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να μελετήσουν οι βουλευτές τα στοιχεία της.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) είναι ελληνική ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει την ορθότητα των προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. [1] Στελεχώνεται από 260 υπαλλήλους.
Ιδρύθηκε το 1994 με το νόμο 2190/1994 επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή[2] (γνωστός και ως “νόμος Πεπονή”). Δεν εποπτεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ υπόκειται και σε δικαστικό έλεγχο. Η ανεξαρτησία του ενισχύθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Διαθέτει διοικητική αυτοτέλεια και δικόν του προϋπολογισμό.
Αποτελείται από δύο ολομέλειες (μία ελάσσων) και από τέσσερα ελάσσονα τμήματα. Το απαρτίζουν τριάντα πέντε μέλη. Η επιλογή πραγματοποιείται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Όταν οι διαγωνισμοί για θέσεις στο Δημόσιο προκηρύσσονται και οργανώνονται από το ίδιο το ΑΣΕΠ, τα εργαλεία που διαθέτει για την επιλογή του προσωπικού είναι: γραπτός διαγωνισμός, αξιολόγηση συγκεκριμένων κριτηρίων (μοριοδότηση), συμπληρωματική πρακτική διαδικασία, ειδικές εξετάσεις ή/και συνέντευξη. Διαφορετικές διαδικασίες ακολουθούνται για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό και για τους εκπαιδευτικούς. Από το 2019 εφαρμόζεται νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών.
Οι διαγωνισμοί για επιλογή προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κυρίως ΝΠΙΔ και ΟΤΑ) προκηρύσσονται και εκτελούνται από τους επιμέρους φορείς, με βάση τον ίδιο νόμο 2190/1994. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ, το οποίο και αξιολογεί τυχόν ενστάσεις.
Ψάχνεις εργασία; Μπες στο ergasia.gr και βρες τον επόμενο σταθμό της καριέρας σου!