Τι ισχύει σχετικά με τη γονική άδεια για τον Αγιασμό; Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς;
Κοινοποίησε το
Τι ισχύει σχετικά με τη γονική άδεια για τον Αγιασμό; Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς;
Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται ο Αγιασμός σε πολλά σχολεία της χώρας, και πολλοί γονείς επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκδήλωση. Υπάρχουν κάποιες διατάξεις σχετικά με την άδεια των γονέων σε αυτήν την περίπτωση;
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση άδειας σχολικής παρακολούθησης στους γονείς παιδιών, ηλικίας έως 18 ετών, που παρακολουθούν μαθήματα στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την προοπτική της νέας σχολικής χρονιάς.
Συγκεκριμένα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας:
- Δικαιούχοι της άδειας σχολικής παρακολούθησης είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, είτε εργάζονται πλήρους είτε μερικής απασχόλησης.
- Η διάρκεια της άδειας είναι έως τέσσερις εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
- Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται ανεξαρτήτως αποδοχών και δεν συνυπολογίζεται με άλλες άδειες.
- Οι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν είτε για λίγες ώρες είτε για ολόκληρη την ημέρα.
- Εάν και οι δύο γονείς εργάζονται, μπορούν να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα χρησιμοποιήσει την άδεια αυτή, ή μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν από κοινού, αλλά η συνολική διάρκεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες.
- Εάν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ή εργασιακών κανονισμών, εφαρμόζονται αυτές.
Τι ισχύει σχετικά με τη γονική άδεια για τον Αγιασμό; Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς;
Η άδεια σχολικής παρακολούθησης μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων. Αυτό επιτρέπεται επειδή οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την άδεια για να ενημερωθούν σχετικά με τη λειτουργία και την οργάνωση του σχολείου, να συζητήσουν για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας και για την εξέλιξη των παιδιών τους. Επιπλέον, μπορούν να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη των παιδιών τους στο σχολείο, και την αλληλεπίδρασή τους με τα άλλα παιδιά. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών.
Επιπλέον, η άδεια αυτή δικαιούνται και οι γονείς παιδιών με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, που φοιτούν σε ειδικές εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας ή ακολουθούν προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες και ειδικά εκπαιδευτήρια.
Επιπλέον, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ παρακολουθούν προσεκτικά τις καταγγελίες των εργαζομένων σε αυτό το θέμα. Επιπλέον, παρέχουν υποστήριξη και πληροφορίες σε όλους τους εργαζόμενους μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) (www.kepea.gr) και του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) (https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/).