Δικαστική Αστυνομία: 600 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Κοινοποίησε το
Δικαστική Αστυνομία: 600 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Δικαστική Αστυνομία: 600 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ -Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το «Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις Ν. 4963/2022», για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται να διενεργηθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα αφορά την πρόσληψη 600 ατόμων στη Δικαστική Αστυνομία, τα οποία θα κατανεμηθούν στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αποτελούν το ένστολο και ένοπλο προσωπικό, που θα εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα.
Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη έως και 150 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για το πολιτικό προσωπικό, που θα εκτελούν καθήκοντα πραγματογνωμόνων.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 22:00.
Ειδικότερα, για την πρώτη εφαρμογή του νόμου στην Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα συστήνονται εξακόσιες (600) οργανικές θέσεις, οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους, ως εξής:
- τριάντα (30) θέσεις για τον κλάδο ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας,
- εβδομήντα (70) θέσεις για τον κλάδο ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και
- πεντακόσιες (500) θέσεις για τον κλάδο ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.
Ως Δικαστική Αστυνομία, (Judicial Police), χαρακτηρίζεται ιδιαίτερη διοικητική υπηρεσία ενός κράτους που φέρει αστυνομικό χαρακτήρα.
Κύριο αντικείμενο της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η εξιχνίαση και η δίωξη εγκληματικών πράξεων, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους προς δίκη, καθώς και η μελέτη των παρατηρουμένων εγκλημάτων (στατιστική), ως και της ψυχολογίας του εγκληματία, βάσει των οποίων υποβάλλει προτάσεις εφαρμογής μέτρων καταστολής.
Η Δικαστική Αστυνομία αποτελεί τον σημαντικότερο αρωγό στο έργο των δικαστικών και κυρίως των Εισαγγελικών Αρχών υπό τη διοίκηση των οποίων και τελεί.
Στην Ελλάδα δεν υφίσταται ιδιαίτερη τέτοια αστυνομία με οργανική αυτοτέλεια, αλλά και περιγράφεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, (π.χ. στον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, κ.α.). Τα κατ΄ αντικείμενο καθήκοντα αυτής ασκούν σήμερα, παράλληλα με τα διοικητικά τους καθήκοντα, οι υφιστάμενες αστυνομικές αρχές, Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και παλαιότερα η Αστυνομία Πόλεων και η Χωροφυλακή. Αντίθετα, Δικαστική Αστυνομία οργανικά αυτοτελής, υφίσταται σε άλλες χώρες ακόμα και της Ευρώπης όπως π.χ. στην Πορτογαλία και την Ιταλία.
Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης τη Δικαστική Αστυνομία ασκούν ειδικά σώματα που τους έχουν ανατεθεί προανακριτικά καθήκοντα παρόμοια με αυτά που ασκούν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, όπως π.χ. συμβαίνει στο Βέλγιο, στη Γαλλία, τη Γερμανία, κ.ά.
Ψάχνεις εργασία; Μπες στο ergasia.gr και βρες τον επόμενο σταθμό της καριέρας σου!