Ποια είναι τα δύο “δυνατά” πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού
Κοινοποίησε το
Ποια είναι τα δύο “δυνατά” πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού
Ποια είναι τα δύο “δυνατά” πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Υψηλή αεροπορική κίνηση και παράλληλα υψηλό ενδιαφέρον από μεμονωμένους τουρίστες είναι τα δύο δυνατά σημεία της φετινής τουριστικής σεζόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της διεύθυνσης οικονομικής ανάλυσης της ΕΤΕ, όπου εξετάζεται η τρέχουσα πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Όπως τονίζεται στη μελέτη, οι διεθνείς πτήσεις κατά το πρώτο δίμηνο του φετινού καλοκαιριού εμφανίζονται 10% υψηλότερες έναντι του 2019 (έναντι 2% στη Μεσόγειο), με Τουρκία και Αλβανία να συνεχίζουν να αναδεικνύονται ως οι δυναμικότεροι ανταγωνιστές μας.
Παρόμοια εικόνα εξάγεται από τις κρατήσεις ανεξάρτητων τουριστών (δηλαδή, εκτός τουριστικών πρακτορείων), όπου πάλι η Ελλάδα προσελκύει υψηλό ενδιαφέρον (περίπου +10% έναντι του 2019), ενώ οι λοιπές μεσογειακές χώρες βρίσκονται κατά μέσο όρο όσο κοντά στα προ-πανδημικά τους επίπεδα (+2% έναντι του 2019).
Το νέο ρεκόρ στα έσοδα και τα “αγκάθια”
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΤΕ, η δυναμική της άνοιξης, τα πρώτα θετικά σημάδια από τις καλοκαιρινές κρατήσεις και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες αγορές μας έχουν θέσει τις βάσεις για επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι ακραίες συνθήκες καύσωνα και οι εκτεταμένες πυρκαγιές δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας.
Ενδεικτικά, πέρα από τις πιέσεις στην τοπική οικονομία και την περιβαλλοντική καταστροφή, η βαρύτερα πληγείσα Ρόδος, λόγω της μεγάλης βαρύτητάς της σε εθνικό επίπεδο (16% των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών), θα μπορούσε να αφαιρέσει ως και 1 ποσοστιαία μονάδα από τις αφίξεις του 2023, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση.
“Παρά την εν λόγω πίεση, η περιρρέουσα δυναμική και η εξαιρετική εικόνα φιλοξενίας (με πρωταγωνιστές τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών) διαφύλαξαν τη φήμη της Ελλάδας και ταυτόχρονα διατηρούν ψηλά την πιθανότητα οι φετινές αφίξεις να ξεπεράσουν τα υψηλά του 2019 (κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες). Δεδομένου αυτού και λαμβάνοντας υπόψιν την πληθωριστική πίεση (με την επίδραση των αυξημένων τιμών να αντισταθμίζει τον περιορισμό διάρκειας διαμονής), οι τουριστικές εισπράξεις 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα €21 δισ.” σημειώνεται.
Αλλάζει ο τουριστικός χάρτης
Όπως υπογραμμίζεται ακόμη, οι νέες τάσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προτιμήσεις των τουριστών στη μετά-πανδημική περίοδο για λιγότερο κορεσμένους προορισμούς οδηγούν σε σταδιακή αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη, με μείωση της εποχικότητας και ανάδειξη νέων προορισμών.
Το θερινό τρίμηνο του 2023 εκτιμάται να καλύψει μικρότερο ποσοστό των ετήσιων αφίξεων (περίπου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα). Ακόμη, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 12% έναντι του 2022, τα “δυνατά χαρτιά” της Μυκόνου κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 7%, ενώ οι “πιο βόρειοι” προορισμοί της Καβάλας και της Μυτιλήνης είχαν άνοδο της τάξης του 20-25%.
Ψάχνεις εργασία; Μπες στο ergasia.gr και βρες τον επόμενο σταθμό της καριέρας σου!