18/09/2025

Πάνω από 5€ η Τιμή Ελαιολάδου στη Λακωνία

Πάνω από 5€ η Τιμή Ελαιολάδου στη Λακωνία


🫒 Ελαιόλαδο: Ζωντανή η αγορά τον Σεπτέμβριο – Συμφωνίες στη Λακωνία

Παρά την παράδοση που θέλει τον Σεπτέμβριο ως «νεκρή» περίοδο για τις εμπορικές πράξεις στο ελαιόλαδο, η φετινή εικόνα διαφοροποιείται. Το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό, ενώ στη Λακωνία καταγράφονται νέες συμφωνίες πώλησης, με τις τιμές να κινούνται σε επίπεδα που, όπως εκτιμάται, ικανοποιούν σημαντικά τους παραγωγούς.

Το βλέμμα στρέφεται πλέον:

  • στην παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τιμών,
  • αλλά και στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά την ποιότητα και την ποσότητα της νέας σοδειάς.

Η αγορά μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας συγκομιδής, που αναμένεται να «ζεσταθεί» προς τα τέλη Οκτωβρίου.


Πάνω από 5€ η Τιμή Ελαιολάδου στη Λακωνία

🫒 Ελαιόλαδο Λακωνίας: Συμφωνίες εξαγωγής προς Ιταλία με τιμές άνω των 5 €/κιλό

Η φετινή εμπορική κίνηση στο ελαιόλαδο ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, καθώς δύο συνεταιρισμοί της Λακωνίας πέτυχαν συμφωνίες για εξαγωγές προς την Ιταλία με τιμές που ικανοποιούν τους παραγωγούς.

📦 Οι συμφωνίες

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη
    • Εξαγωγή: 2 βυτία έξτρα παρθένου ελαιολάδου (εσοδεία 2024-2025).
    • Τιμή: 5,10 €/κιλό.
    • Αποθέματα: ~250 τόνοι από την περσινή χρονιά.
    • Προβλέψεις: παραγωγή ίδια ή ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, με ανησυχία για υψηλούς πληθυσμούς δάκου.
  • Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Δ. Μονεμβασίας
    • Εξαγωγή: 1 βυτίο προς Ιταλία.
    • Τιμή: 5,20 €/κιλό.
    • Προβλέψεις: παραγωγή μόλις στο 35% της περσινής, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα δάκου.
    • Συγκομιδή αγουρελαίου: τέλη Οκτωβρίου.

⚖️ Η αντίφαση στην αγορά

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, σχολίασε:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για χαμηλές τιμές που δεν ήταν βιώσιμες λόγω του κόστους καλλιέργειας. Τώρα που αυξήθηκε η ζήτηση και οι τιμές, κανείς δεν μιλάει. Επίσης, κανείς δεν αναφέρεται στο γιατί το ελαιόλαδο στο ράφι είναι τριπλάσιο σε σχέση με την τιμή στο χωράφι».

👉 Οι πρώτες εμπορικές κινήσεις δείχνουν ότι, παρά τις προκλήσεις (κόστος, δάκος, μειωμένες αποδόσεις σε κάποιες περιοχές), η ζήτηση από την Ιταλία στηρίζει τις τιμές, διατηρώντας την αισιοδοξία των παραγωγών ενόψει της νέας συγκομιδής.


Πάνω από 5€ η Τιμή Ελαιολάδου στη Λακωνία

📈 Το «πράσινο χρηματιστήριο» στη Λακωνία το καλοκαίρι

  • Τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου 2024
    ➡️ Οι εμπορικές πράξεις στη Λακωνία «έκλειναν» σε 4,25–4,40 €/κιλό.
  • Τέλη Αυγούστου 2024
    ➡️ Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων διέθεσε ένα πλήρες βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου (εσοδεία 2024-2025) στην τιμή των 4,85 €/κιλό.
  • Σεπτέμβριος 2024
    ➡️ Νέες εμπορικές συμφωνίες από συνεταιρισμούς Βλαχιώτη και Μεταμόρφωσης με τιμές 5,10–5,20 €/κιλό για εξαγωγή στην Ιταλία.

👉 Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, οι τιμές του ελαιολάδου στη Λακωνία ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 1 ευρώ/κιλό, καταδεικνύοντας τη δυναμική της αγοράς και το έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ενόψει της νέας συγκομιδής.

🌍 Οι παράγοντες «Ισπανία» και «Ιταλία» καθορίζουν το τοπίο στο ελαιόλαδο

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής, η αγορά του ελαιολάδου κινείται σε κλίμα προσμονής και αναμονής εξελίξεων.

📈 Η εικόνα στην Ελλάδα

  • Οι τιμές αποθεμάτων περσινής σοδειάς ανέβηκαν από τα 3,80 €/κιλό τον Ιούλιο στα 4,5–5 €/κιλό και άνω σήμερα.
  • Οι Ιταλοί αγοραστές δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον, ωστόσο αρκετοί Έλληνες παραγωγοί παραμένουν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι οι αποδόσεις μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω.
  • Εκτίμηση παραγωγής: περίπου 250.000 τόνοι, με την ελπίδα ότι μια καίρια βροχόπτωση θα ενισχύσει τις αποδόσεις.
  • Προβληματισμοί: χαμηλότερες αποδόσεις σε αρκετές περιοχές, υψηλό κόστος καλλιέργειας, περιορισμένα αποθέματα από την περσινή χρονιά.

🇪🇸 Ισπανία – Ο «ρυθμιστής» της Μεσογείου

  • Αρχικές εκτιμήσεις: 1,6 εκατ. τόνοι.
  • Νέα σενάρια λόγω ξηρασίας: ακόμη και κάτω από 1,4 εκατ. τόνους.
  • Η τελική εικόνα της ισπανικής παραγωγής θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο ισοζύγιο και τις τιμές.

🇮🇹 Ιταλία – Σε τροχιά καλής παραγωγής

  • Προβλεπόμενη παραγωγή: γύρω στους 300.000 τόνους.
  • Η επάρκεια δίνει στην Ιταλία μεγαλύτερη άνεση στις εξαγωγές και ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση.

👉 Η νέα περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, με τους διεθνείς παράγοντες «Ισπανία» και «Ιταλία» να επηρεάζουν άμεσα το ελληνικό ελαιόλαδο. Για τους Έλληνες παραγωγούς, οι αποφάσεις πώλησης δεν είναι εύκολες, καθώς οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες.


Πάνω από 5€ η Τιμή Ελαιολάδου στη Λακωνία

🫒 Ο λακωνικός γρίφος και το «βαρόμετρο» των Αγίων Αποστόλων

Η εικόνα στους ελαιώνες της Λακωνίας παραμένει ασαφής, με τους παραγωγούς να κρατούν στάση αναμονής. Σε αρκετές περιοχές γύρω από τη Σπάρτη, τα ελαιόδεντρα εμφανίζονται «φορτωμένα», δημιουργώντας αισιοδοξία για καλή συγκομιδή. Ωστόσο, σε άλλες ζώνες η εικόνα είναι πιο αβέβαιη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ασφαλή εκτίμηση της συνολικής παραγωγής.

📌 Το «βαρόμετρο» των Αγίων Αποστόλων

Όπως κάθε χρόνο, τα πρώτα συμβόλαια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Βοιών θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για τις τιμές σε όλη τη χώρα. Οι εμπορικές πράξεις του Οκτωβρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν παραδοσιακά σημείο αναφοράς για παραγωγούς και εμπόρους.

  • Πέρυσι: Ο συνεταιρισμός έκανε θεαματική πρεμιέρα με συμφωνία στο ασύλληπτο ποσό των 10,20 €/κιλό για την πρώτη παρτίδα, τιμή που τότε χαρακτηρίστηκε ιστορική.

👉 Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι Λάκωνες παραγωγοί παρακολουθούν στενά τόσο τις καιρικές συνθήκες όσο και τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών, προκειμένου να χαράξουν στρατηγική για μια σεζόν που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.

📌Πηγή

Δείτε Περισσότερα:

📌Αρθρογραφία

📌Θέσεις Εργασίας

📌ΔΥΠΑ

📌Ενημέρωση – Επιδόματα

📌Εργασιακά Νέα

📌Οικονομία

📌ergasia.gr