04/09/2025

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Καθυστερούν τα Voucher για Δικαιούχους

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Καθυστερούν τα Voucher για Δικαιούχους


Παρότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα» έχει κλείσει εδώ και μήνες, οι δικαιούχοι εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τα πολυαναμενόμενα vouchers.

Ένα χρόνο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τρεις μήνες από το κλείσιμο της πλατφόρμας, η καθυστέρηση αυτή μπλοκάρει την έναρξη αγορών, παρότι –σύμφωνα με τον οδηγό– το πρόγραμμα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2025.

Η παράταση στην έκδοση των vouchers έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων. Όλη η αλυσίδα –από τις βιομηχανίες και τις εταιρείες εισαγωγής μέχρι τα καταστήματα και τους εγκαταστάτες– πλήττεται σοβαρά, με τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων να είναι πλέον ορατός.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, οι περισσότερες βιομηχανίες λειτουργούν σήμερα μόλις στο 50% της δυναμικότητάς τους, ενώ ήδη καταγράφονται οι πρώτες απολύσεις σε μια περίοδο που παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η μείωση της παραγωγής πλήττει και τις ελληνικές βιομηχανίες πρώτων υλών, καθώς οι παραγγελίες για υλικά κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων έχουν περιοριστεί σχεδόν στο μισό. Ταυτόχρονα, πάνω από 120.000 νοικοκυριά –κυρίως ευάλωτες οικογένειες στα όρια της ενεργειακής φτώχειας– παραμένουν σε αναμονή, εγκλωβισμένα μέχρι να προχωρήσει το πρόγραμμα. Για αυτούς, η απόκτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σημαίνει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης, την ώρα που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, σε μια χώρα με από τα υψηλότερα ποσοστά ηλιοφάνειας παγκοσμίως.


Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Καθυστερούν τα Voucher για Δικαιούχους

Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα. Από τα 93,7 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν, τα 87 εκατ. παρέμειναν στην εγχώρια οικονομία, ενώ τα περίπου 68.000 νοικοκυριά που εντάχθηκαν θα εξοικονομούν κατά μέσο όρο 480 ευρώ ετησίως, χρήματα που θα μπορούν να κατευθύνουν σε βασικές ανάγκες. Επιπλέον, η χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές κατά περισσότερους από 98.000 τόνους CO₂ κάθε χρόνο.

Παρά τα θετικά στοιχεία του προγράμματος, η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας εκφράζει έντονη απογοήτευση για τις παρατεταμένες καθυστερήσεις. Όπως τονίζει, όταν το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ θεωρήθηκε ότι η υλοποίησή του θα ήταν εύκολη υπόθεση, αφού είχε προηγηθεί με επιτυχία το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Υπήρχαν ήδη διαθέσιμος οδηγός, πλατφόρμα, κατάλογοι προϊόντων και προμηθευτών, καθώς και χιλιάδες αιτήσεις επιλαχόντων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκαν τρεις μήνες για να εκδοθεί ο νέος οδηγός (ΦΕΚ 6969Β/19.12.2024), ενώ η απόφαση για δημιουργία νέας πλατφόρμας οδήγησε σε νέες καταχωρίσεις, τεχνικά προβλήματα και περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με την Ένωση, είναι ότι ενώ η λήξη του προγράμματος έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2025, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ούτε η αποστολή των vouchers. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκδοθούν, να αγοραστούν και να εγκατασταθούν 120.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες μέσα σε μόλις 20 ημέρες, κάτι που θεωρείται αδύνατο.

Η Ένωση αφήνει μάλιστα σοβαρές υπόνοιες ότι οι καθυστερήσεις ενδέχεται να συνδέονται με πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναθέσει την υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης κατευθείαν στους παρόχους ενέργειας. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως υπογραμμίζει, θα αποτελούσε κατάφωρη στρέβλωση του ανταγωνισμού, με τον κίνδυνο να οδηγήσει σε κλείσιμο ελληνικές επιχειρήσεις – από βιομηχανίες και καταστήματα έως εγκαταστάτες – χωρίς να διασφαλίζεται ότι θα υπάρξει πραγματικό όφελος για τον καταναλωτή.

📌Πηγή

Δείτε Περισσότερα:

📌Αρθρογραφία

📌Θέσεις Εργασίας

📌ΔΥΠΑ

📌Ενημέρωση – Επιδόματα

📌Εργασιακά Νέα

📌Οικονομία

📌ergasia.gr