Δημόσιο: Άρση μονιμότητας βάζει επίσημα στο τραπέζι ο Μητσοτάκης

Κοινοποίησε το
Δημόσιο: Άρση μονιμότητας βάζει επίσημα στο τραπέζι ο Μητσοτάκης
Την έναρξη της συζήτησης για συνταγματική αναθεώρηση και, μεταξύ άλλων, για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επισπεύσει τον διάλογο για αλλαγές στο Σύνταγμα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική χρονιά, φέρνοντας στο προσκήνιο τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.
Δημόσιο: Άρση μονιμότητας βάζει επίσημα στο τραπέζι ο Μητσοτάκης
Τα άρθρα που μπαίνουν στο «πακέτο» της αναθεώρησης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο βασικό πακέτο των συνταγματικών αλλαγών περιλαμβάνονται:
Άρθρο 86 – Ευθύνη υπουργών
Άρθρο 103 – Μονιμότητα στο Δημόσιο
Άρθρο 16 – Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Άρθρο 24 – Προστασία του περιβάλλοντος
Παράλληλα, εξετάζονται αλλαγές:
στο άρθρο 90 (τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης),
στο άρθρο 30 (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας),
στο άρθρο 53 (διάρκεια βουλευτικής περιόδου),
και στο άρθρο 72 (αρμοδιότητες της Ολομέλειας).
Για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο σημερινό briefing.
Δημόσιο: Άρση μονιμότητας βάζει επίσημα στο τραπέζι ο Μητσοτάκης
Στο επίκεντρο η άρση μονιμότητας στο Δημόσιο
Η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας επικεντρώνεται στην αναθεώρηση του άρθρου 103, το οποίο κατοχυρώθηκε συνταγματικά πριν από έναν αιώνα, επί εποχής Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, η αναθεώρηση του άρθρου 103 θα συνδυαστεί με συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης, συνδέοντας ευθέως τη διατήρηση της θέσης ενός δημοσίου υπαλλήλου με την αποδοτικότητά του.
Τι έχει πει ήδη ο πρωθυπουργός
Το θέμα είχε ανοίξει δημόσια στις 22 Μαΐου 2025, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είχε δηλώσει:
«Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων».
Ο πρωθυπουργός είχε τότε υποστηρίξει ότι:
«Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας. Όταν υπάρχει δομική και συστηματική ανεπάρκεια, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα απομάκρυνσης, ώστε να συνδεθεί η αξιοκρατία με την απόδοση του Δημοσίου».
Έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα
Την ίδια στιγμή, η ΑΔΕΔΥ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι η άρση της μονιμότητας συνιστά «αιτία πολέμου», προαναγγέλλοντας σκληρές αντιδράσεις.
Σε παλαιότερη επικοινωνία με το aftodioikisi.gr, ο Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή σε ένα «κοτσαμπάσικο κράτος του 19ου αιώνα».
📌Πηγή
Δείτε Περισσότερα:
Όλη η Αρθρογραφία ΕΔΩ
Θέσεις Εργασίας ΕΔΩ
ΔΥΠΑ ΕΔΩ
Ενημέρωση – Επιδόματα ΕΔΩ
Εργασιακά Νέα ΕΔΩ
Οικονομία ΕΔΩ
