Πανευρωπαϊκό σκάνδαλο με τόνο: Κονσέρβες μολυσμένες με υδράργυρο
Κοινοποίησε το
Πανευρωπαϊκό σκάνδαλο με τόνο: Κονσέρβες μολυσμένες με υδράργυρο
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, καταγγέλλουν σήμερα σε έκθεσή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, καλώντας τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις Αρχές να «λάβουν άμεσα μέτρα».
Σύμφωνα με την έρευνα της Bloom, 148 κουτιά κονσέρβας τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) επιλέχθηκαν τυχαία και ελέγχθηκαν σε ανεξάρτητο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 100% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα με υδράργυρο.
Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι σε πάνω από τις μισές κονσέρβες τόνου η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που ισχύει για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
Οι ισχύουσες ανώτατες επιτρεπτές τιμές υδραργύρου στον τόνο στην Ευρώπη καθορίστηκαν με βάση τα επίπεδα μόλυνσης και όχι με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας να πωλείται το 95% των προϊόντων τόνου στην αγορά. Η μέγιστη συγκέντρωση υδραργύρου για τον τόνο καθορίστηκε στο 1 mg/kg βάρος φρέσκου ψαριού, όχι στο τελικό προϊόν της κονσέρβας.
«Γι’ αυτό, ο τόνος, ένα από τα πιο μολυσμένα είδη, έχει ανώτατη αποδεκτή συγκέντρωση υδραργύρου τρεις φορές υψηλότερη από άλλα λιγότερο μολυσμένα ψάρια», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, δεν υπάρχει καμία υγειονομική βάση που να δικαιολογεί αυτή την απόκλιση, καθώς ο υδράργυρος παραμένει το ίδιο τοξικός, ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού μέσω του οποίου καταναλώνεται.
Πανευρωπαϊκό σκάνδαλο με τόνο: Κονσέρβες μολυσμένες με υδράργυρο
Η τοξικότητα του υδραργύρου και οι επιπτώσεις του στην υγεία
Ο υδράργυρος, που προέρχεται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις των ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανάμεσα στις δέκα πιο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες. Στη θάλασσα, ο υδράργυρος μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια ακόμη πιο τοξική μορφή.
«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές», αναφέρει ο ΠΟΥ.
Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως «σοβαρό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν «άμεσα μέτρα». Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει ως ανώτατη συγκέντρωση υδραργύρου για τον τόνο το όριο των 0,3 mg/kg, το οποίο ισχύει για τα υπόλοιπα είδη.
«Ζητούμε από τις δημόσιες Αρχές να ενισχύσουν τους κανονισμούς και από τους διανομείς να διαθέτουν στην αγορά μόνο προϊόντα κάτω από το πιο αυστηρό όριο», συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.
Δείτε Περισσότερα: