14 επιδόματα δε θα πληρώνονται πλέον με μετρητά – εξαιρέσεις
Κοινοποίησε το
14 επιδόματα δε θα πληρώνονται πλέον με μετρητά – εξαιρέσεις
Μια νέα τροπολογία για την προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα καταθέσει μια τροπολογία με συμπληρωματική ρύθμιση για την προπληρωμένη κάρτα εντός του καλοκαιριού. Η τροπολογία θα εξαιρεί από τη χρήση της κάρτας όλες τις παροχές που παρέχονται με τη μορφή voucher, όπως ο κοινωνικός τουρισμός, οι παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ολοκληρώνονται οι νομοθετικές διατάξεις για την προπληρωμένη κάρτα και εισάγει τη διαδικασία ένταξης των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ σε αυτήν. Η υλοποίηση της προπληρωμένης κάρτας φαίνεται να αναβάλλεται λόγω τεχνικών ζητημάτων με τις τράπεζες, και δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025.
Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, θα πρέπει σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα, να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα όπου έχουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, προκειμένου να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το 50% όλων των επιδομάτων θα πρέπει επίσης να έχει ενταχθεί στην προπληρωμένη κάρτα.
Η κυβέρνηση, με την εισαγωγή του ορίου 50% για τις αναλήψεις μετρητών μέσω της προπληρωμένης κάρτας, επιδιώκει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ελέγξει πώς δαπανώνται τα επιδόματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ. Η πλειονότητα των συναλλαγών θα πραγματοποιείται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρήση των επιδομάτων από τους δικαιούχους.
Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή διάθεση σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται σήμερα για κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές. Αυτή η παρέμβαση αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αυξημένη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων, συνδυαζόμενη με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για παράδειγμα, ένας δικαιούχος που λαμβάνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ, θα μπορεί να δαπανήσει τα 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Σημειώνεται ότι μπορεί επίσης να δαπανήσει όλο το ποσό μέσω της κάρτας, αλλά όχι όλο με μετρητά.
14 επιδόματα δε θα πληρώνονται πλέον με μετρητά – εξαιρέσεις
Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους φορείς έκδοσής της με προγράμματα που θα ανακοινωθούν από τους ίδιους στους δικαιούχους, καθώς και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.
Το μέγιστο ποσό που μπορεί να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν θα υπερβαίνει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να αποδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπου οι δικαιούχοι διαθέτουν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.
Οι φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες λειτουργίας της στους δικαιούχους χωρίς να υπάρχει αντάλλαγμα.
Ο κάτοχος της κάρτας έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ήμισυ του ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με τα έξοδα κόστους τραπεζικών συναλλαγών.
14 επιδόματα δε θα πληρώνονται πλέον με μετρητά – εξαιρέσεις
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που πρόκειται να ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Επίδομα Γέννησης: Παρέχεται ως οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες που αποκτούν νέο μέλος, στοχεύοντας να συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών που προκύπτουν με την έλευση ενός βρέφους.
- Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.
- Αγροτική Εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).
- Επίδομα Αναδοχής: Χορηγείται σε ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο το παιδί μετά την ενηλικίωσή του, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης.
- Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό που χορηγείται βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια και στοχεύει να βοηθήσει οικογένειες που ζουν σε γεωγραφικά δύσκολες ή μειονεκτικές περιοχές.
Επιδόματα της ΔΥΠΑ περιλαμβάνουν:
- Επίδομα ανεργίας
- Ειδικό βοήθημα μετά το πέρας της τακτικής ανεργίας
- Ειδικό βοήθημα για όσους παραμένουν στο μητρώο ανέργων για τουλάχιστον τρεις μήνες
- Επίδομα επίσχεσης εργασίας
- Ειδικό βοήθημα για αποφυλακισθέντες
- Ειδικό εποχικό βοήθημα
- Βοήθημα για μακροχρόνια άνεργους, 200 ευρώ μηνιαίως για έως 12 μήνες
- Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
- Επίδομα διαθεσιμότητας.
14 επιδόματα δε θα πληρώνονται πλέον με μετρητά – εξαιρέσεις
Στην προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν τα εξής επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και παροχές:
Από τον ΟΠΕΚΑ:
- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για Ανασφάλιστους Υπερήλικες
- Τα αναπηρικά επιδόματα
- Το επίδομα ομογενών προσφύγων
- Το επίδομα στέγασης
- Η εισοδηματική ενίσχυση για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
- Τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα
- Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες
Από τη ΔΥΠΑ:
- Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη
- Το επίδομα διαθεσιμότητας
- Οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλει η ΔΥΠΑ
- Εξαιρούνται επίσης τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.
Αυτές οι εξαιρέσεις αντανακλούν την πολιτική της κυβέρνησης για ειδική διαχείριση ορισμένων κατηγοριών επιδομάτων που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση λόγω της ευαίσθητης φύσης τους ή της συγκεκριμένης στόχευσης της χορήγησής τους.