image

Lockdown: Τι θα ισχύει το Πάσχα – Οι ημερομηνίες – κλειδιά για την άρση των περιορισμών

Lockdown: Τι θα ισχύει το Πάσχα

Lockdown: Τι θα ισχύει το Πάσχα – Οι ημερομηνίες – κλειδιά για την άρση των περιορισμών

Το σχέδιό της για «ασφαλές Πάσχα» παρουσίασε χθες η κυβέρνση, μετά τις εισηγήσεις και της επιτροπής των ειδικών, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν κοινωνία και οικονομία, εν μέσω πάντως εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, με ιδιαίτερα αποθαρρυντικά δεδομένα.

Οι εορτασμοί του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν και φέτος με κανόνες και με αυστηρά μέτρα, αλλά και με την ελπίδα για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Καθοριστικός σύμμαχος στην προσπάθεια, όπως τονίστηκε, είναι οι εμβολιασμοί, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο καλός καιρός.

Τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών, προκειμένου να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες με το σκεύασμα της AstraZeneca, αποθέματα του οποίου αποφάσισε να διαθέσει το Υπουργείο Υγείας σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Όπως ανακοινώθηκε, από τη Μ. Δευτέρα ισχύουν τα παρακάτω:

* Από τη Μεγάλη εβδομάδα ισχύει από τις 22:00

* Την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00

* Από τις 3 Μαΐου ισχύει από τις 23:00

Οι εορτασμοί του Πάσχα

Η Ανάσταση θα εορταστεί στις 21.00 κατ’ εξαίρεση, με σύσταση στους πολίτες να επισκεφθούν εκκλησία πλησίον της οικίας. Υποχρεωτικό είναι το slef test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 20 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τους 100 και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Οι ακολουθίες μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή θα τελεστούν μισή ώρα νωρίτερα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω.

Συστήνεται διπλή μάσκα για τους πιστούς σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Lockdown: Τι θα ισχύει το Πάσχα – Οι ημερομηνίες – κλειδιά για την άρση των περιορισμών

Το πασχαλινό τραπέζι

Για το παραδοσιακό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του παρουσίασε τον οδικό χάρτη της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

* Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr

ergasia.gr

Άφησε μας το σχόλιο σου


Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Uploading