Ένα ακόμα μέτρο στήριξης ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία.

Πρόκειται για επιδότηση πάγιων δαπανών, η οποία θα κυμαίνεται από 70 έως 90% και αφορά όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Θα επιδοτούνται τα ενοίκια, οι ΔΕΚΟ, η μισθοδοσία, η ύδρευση, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κλπ. Η ενίσχυση μπορεί να φτάσει και τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Βασική προϋπόθεση είναι η μείωση του τζίρου πάνω από 30%. Το νέο αυτό πρόγραμμα αναμένεται την άνοιξη.

Πληρωμές ενοικίων: Ποιοι δε θα πληρώσουν καθόλου τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αναφορικά με τα ενοίκια, έχει «κλειδώσει» για τις κλειστές επιχειρήσεις έως 15/1 να μην πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εξετάζεται επέκταση της αναστολής ενοικίου μέχρι και τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του ο κ. Πρασσάς μίλησε για τον μάνατζερ εκκρεμών συντάξεων εξηγώντας πως πρόκειται για έναν υπεύθυνο τεχνοκράτη ο οποίος θα ασχοληθεί με τους αλγορίθμους και την επίσπευση των διαδικασιών. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 160.000 κύριες συντάξεις, 52.000 επικουρικές συντάξεις και 8.200 εφάπαξ βοηθήματα. Στόχος είναι η ενίσχυση στελέχωσης του προσωπικού για να εκκαθαρίζονται 25.000 συντάξεις το μήνα, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι μισές από τις εκκρεμότητες.

Ξεκινούν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης μίλησε ο κ. Αμπελιώτης υποστηρίζοντας πως θα καταβληθεί από τις 29/1 κι έπειτα. Το ποσό θα κυμανθεί από 80 έως 650 ευρώ και η αίτηση θα πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι 14/1, ενώ τα τιμολόγια μέχρι 31/12.

Πηγη