image

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ομιλείτε ελληνικά

Ομιλείτε ελληνικά

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ομιλείτε ελληνικά

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Εβδομάδα ανακοινώσεων νέων μέτρων και διαγγελμάτων ήταν η περασμένη εβδομάδα η οποία στο τέλος της μας βρίσκει σε ένα ακόμη γενικό απαγορευτικό (και όχι Lockdown) όπως ορθά παρατήρησε και ο καθηγητής Μπαμπινιώτης σε πρόσφατη ανάρτησή του στα social media, συγνώμη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εννοούσα.
Τώρα θα μου πείτε με τόσα που περνάμε αυτή την περίοδο, σιγά μην ασχοληθούμε με το τι λέει ο Μπαμπινιώτης, αλλά δε νομίζω ότι θα έχετε δίκιο.

Τέτοιες στιγμές είναι που θα πρέπει να προβάλουμε περισσότερο την ελληνική γλώσσα, η οποία αν μη τι άλλο διακρίνεται από εκφραστικότητα, αρτιότητα, μουσικότητα, πλαστικότητα και το κυριότερο είναι από τις λίγες γλώσσες (για να μη πω η μοναδική) που οι λέξεις έχουν άμεση σχέση με τον ήχο ή την οπτική αναπαράσταση αυτού που περιγράφουν (σημαίνον και σημαινόμενο).
Απαγορευτικό λοιπόν για ένα μήνα σε όλη την επικράτεια και ας ελπίσουμε να μην επεκταθεί χρονικά περισσότερο.

Το θετικό βέβαια είναι ότι άφησαν τα κομμωτήρια ανοικτά για δύο επιπλέον ημέρες έτσι ώστε να προλάβουν να σουλουπωθούν λίγο όλοι όσοι θα “βγαίνουν” τις επόμενες ημέρες μέσω video conference (τηλεδιάσκεψης δηλαδή στα ελληνικά), στα κανάλια για να μας ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες των μέτρων.
Ευτυχώς που λίγες ώρες πριν το απαγορευτικό λύθηκε και το θέμα με τη μετακίνηση των εργαζομένων, για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι (κακώς κατά την γνώμη μου) αφού τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα μπλεγμένα από την αρχή. Και όταν τα πράγματα είναι μπλεγμένα δεν έχεις να περιμένεις να ξεμπλέξουν, όπως και τελικά έγινε.

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ομιλείτε ελληνικά

Μετά λοιπόν από την έκδοση της ΚΥΑ αλλά και τις τελευταίες διευκρινίσεις ισχύουν τα εξής απλά:

● Οι βεβαιώσεις των εργαζομένων εκδίδονται μέσω ΕΡΓΑΝΗ εκτός εάν δεν εκδοθούν μέσω ΕΡΓΑΝΗ και εκδοθούν χειρόγραφα με τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.
Εάν δεν εκδοθούν χειρόγραφα (μέσω forma.gov.gr) μπορούν να εκδοθούν μέσω ΕΡΓΑΝΗ. Τονίζεται ότι στην περίπτωση που εκδοθούν μέσω ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να εκδοθούν και χειρόγραφα (μέσω forma.gov.gr), ενώ αντίστοιχα εάν εκδοθούν χειρόγραφα (μέσω forma.gov.gr) μπορούν να εκδοθούν και μέσω ΕΡΓΑΝΗ.
Εάν δεν εκδοθούν από πουθενά, τότε οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο ξεκινά από τα 300 ευρώ και φτάνει μέχρι αυτό το ποσό, δηλαδή δεν πάει παραπάνω.
●  Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης, τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες και Επιτηδευματίες, η βεβαίωση εκδίδεται ΜΟΝΟ μέσω ΕΡΓΑΝΗ ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και ΜΟΝΟ χειρόγραφης βεβαίωσης τύπου Α.
Με λίγα λόγια η βεβαίωση εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το τονίζω ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω ΕΡΓΑΝΗ ή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α από το site, (ιστότοπο στα ελληνικά), forma.gov.gr. Δεν απαγορεύεται φυσικά να εκδοθείς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και με τους δύο τρόπους.
● Για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που ασχολούνται με την πλατφόρμα myData δεν προβλέπεται κάποιο ειδικό έντυπο μετακίνησης προτείνεται όμως απαγορευτικό μετακίνησης μέχρι το τέλος του 2021 για ευνόητους λόγους.

Προσοχή. Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή το απόγευμα στην οποία αναφέρει ότι η άδεια κυκλοφορίας των εργαζομένων δίδεται μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ,
ενώ η χειρόγραφη τύπου Α από το forma.gov.gr, δίδεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
(πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).

Η προσέγγιση αυτή είναι εν μέρη σωστή (δηλαδή δεν είναι απόλυτα σωστή) καθώς διασφαλίζει την καταστρατήγηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από Μonkey (μαϊμού στα ελληνικά) εργοδότες, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ισχύουν βάση της ΚΥΑ και της ανακοίνωσης από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι κατά την γνώμη μου μερικώς λανθασμένη (δηλαδή δεν είναι απολύτως σωστή).

Ένα ακόμη περίεργο που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι η ΚΥΑ αναφέρει στο σχετικό άρθρο 3 σε ότι αφορά την βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ότι ισχύει για χρονικό διάστημα 14αρων ημερών, ενώ το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εκδίδει για 30 ημέρες.

Σημαντική επισήμανση: Μέχρι τώρα που γράφω αυτές τις αράδες δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στις οδηγίες κυκλοφορίας.

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ομιλείτε ελληνικά

Μπορεί να μην ξεκινήσαμε καλά με τα μέτρα του δεύτερου lockdown (απαγορευτικό είπαμε) είμαι σίγουρος όμως ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα, εκτός βέβαια εάν τα πάμε χειρότερα.
Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα μας τα μέτρα και η υλοποίησή τους.
Το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε και το myData με τα οποίο πρέπει να ασχοληθούμε θέλουμε δε θέλουμε, αλλά και τις αλλαγές που θα έρθουν σύντομα στα εργασιακά (εντός Νοεμβρίου μάλλον).
Εννοείται ότι εμείς οι λογιστές θα τις εφαρμόσουμε και αυτές.

Για το myData ή στα ελληνικά το «ΗΛΟΦΟΨΕΜ»
(Η λογιστική και φορολογική ψηφιακή εφαρμογή μου) το οποίο προέρχεται από το «my Digital Accounting and Tax Application»,
δεν έχω να πω και πολλά αυτή την εβδομάδα.
Στο σεμινάριο/ενημέρωση της ΠΟΦΕΕ λύθηκαν κάποιες απορίες ωστόσο λόγω της κακής σύνδεσης το ζωντανό (live) δε βοήθησε και πολύ.

Στην ενημέρωση ειπώθηκαν συνοπτικά:

●  Από το Στέλεχος της ΑΑΔΕ κο Καραστάθη:
Για τις απορίες σας σχετικά με το «ΗΛΟΦΟΨΕΜ» μπορείτε να τις υποβάλετε και τηλεφωνικά στα ΚΕΦ στα οποία υπάρχει ειδικό τμήμα για να απαντάει στα ερωτήματα. Στο σάϊτ της ΑΑΔΕ την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν βίντεο ή μάλλον στα ελληνικά “ταινίες” βοηθητικές οι οποίες θα εξηγούν πως θα γίνουν οι εξουσιοδοτήσεις από τις εταιρίες, αλλά και άλλα πρακτικά θεματάκια.
●  Από το στέλεχος της ΑΑΔΕ κο Αν. Ντίνο επαναλήφθηκε ότι το 2021 δε θα επιβληθούν πρόστιμα για την εκπρόθεσμη διαβίβαση δεδομένων ή τη μη συμφωνία.
●  Οι γιατροί, οι δικηγόροι και γενικά οι μη υπόχρεοι σε ΦΗΜ από 1.1.2021 πρέπει να ανεβάζουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ένα-ένα τα παραστατικά (πωλήσεων) τους
όχι όμως υποχρεωτικά σε πραγματικό χρόνο.
●  Σχετικά με τις ΦΗΜ. Τέθηκε το ερώτημα για το εάν μια επιχείρηση με εμπορία χονδρικής η οποία διαθέτει ΦΗΜ αλλά προφανώς δεν τη χρησιμοποιεί,
αν θα πρέπει να την αναβαθμίσει και εάν δεν την αναβαθμίσει, εάν θα έχει πρόστιμο.
Η απάντηση που δόθηκε είναι: ‘Όχι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αναβάθμιση και φυσικά όχι δε θα έχει πρόστιμο αφού δεν είναι υπόχρεος χρήσης ΦΗΜ
(προφανώς επειδή κάνει μόνο χονδρικές πωλήσεις).
●  Πάλι σχετικά με τις ΦΗΜ ο κος Ντίνος ανέφερε ότι η αναβάθμιση των ΦΗΜ δε σημαίνει ότι μόλις ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
Θα υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες θα προσδιορίζουν την ημερομηνία στην οποία θα ξεκινήσει η διαβίβαση των δεδομένων.
●  Σχετικά με τους αγρότες τα πράγματα είναι απλά και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν “κανένα” πρόβλημα.
Οι λήπτες, οι εταιρίες δηλαδή που θα αγοράζουν τα εμπορεύματα, μπορούν για να μην βάζουν σε κόπο του αγρότες να χρησιμοποιούν την αυτοτιμολόγηση
σε ό,τι αφορά στα προϊόντα που αγοράζουν από αυτούς,
ή εάν αγοράζουν προϊόντα από αγρότες ειδικού καθεστώτος να εκδίδουν τίτλο κτήσης μιας και αυτοί δεν είναι υπόχρεοι έκδοσης στοιχείων.
Εννοείται φυσικά πως οι αγρότες κανονικού καθεστώτος μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα κανάλια διαβίβασης που υπάρχουν.
Ποια είναι αυτά; Η φόρμα της ΑΑΔΕ (εφόσον εκδίδουν μέχρι 50 τιμολόγια ή έχουν τζίρο 50.000 ευρώ),
ο πάροχος ή ένα πρόγραμμα έκδοσης τιμολογίων (ERP όπως συνηθίζουν να λένε στην ΑΑΔΕ).

Δεν έχετε λοιπόν παρά να πείτε στου αγρότες είτε να αναθέσουν στους αγοραστές την τιμολόγησή τους (αυτοτιμολόγηση),
είτε να αγοράσουν ένα φορητό υπολογιστή (laptop),
να εξοπλίσουν φυσικά τα χωράφια με ασύρματη επικοινωνία (wifi)
και τέλος να εγκαταστήσουν ένα «σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού»
(ERP) για την έκδοση τιμολογίων real time.
Απλά πράγματα…

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ομιλείτε ελληνικά

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της νέας αυτής ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων,
αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή σε ό,τι αφορά το myData.
Η πλατφόρμα αυτή θα συνεχίσει να “ζητάει” σταδιακά όλο και περισσότερα δεδομένα
(Δ.αποστολής, τρόπους εξόφλησης παραστατικών, κ.λπ). Είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή της αρχής…

Το σεμινάριο μπορείτε να το δείτε μαγνητοσκοπημένο μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΦΕΕ εδώ.
Μπορείτε επίσης (εάν και εφόσον δεν έχετε χρόνο) να δείτε μια σύνοψη με τα σημαντικότερα που ειπώθηκαν στο παρακάτω βίντεο (ταινία) 27 λεπτών.

Κατά τα άλλα όπως θα δείτε και παρακάτω η εβδομάδα κύλισε “ομαλά” δεδομένων των συνθηκών
και της περιόδου που διανύουμε εδώ και 10 μήνες.
Σημαντική επισήμανση. Μέχρι και τώρα (λίγες ώρες μετά την πρώτη επισήμανση)  δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στις οδηγίες κυκλοφορίας.

Σημείωση. Στην ανασκόπηση δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι ειδήσεις και οι αποφάσεις για το μερικό απαγορευτικό που ίσχυσε σε ορισμένες Π.Ε. της χώρας
καθώς δεν ισχύουν πλέον μετά το Γενικό Απαγορευτικό.

Πηγή: TaxHeaven

ergasia.gr

Άφησε μας το σχόλιο σου


Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Uploading