Η αποταμίευση για τη σύνταξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας
Κοινοποίησε το
Η αποταμίευση για τη σύνταξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας
Η πανευρωπαϊκή έρευνα της Insurance Europe πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά, με δείγμα 12.700 πολιτών από 12 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας σημαντικά κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συνολικά.
Στην Ελλάδα, έξι στους δέκα πολίτες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τη σημασία της έγκαιρης οικονομικής προετοιμασίας για τα χρόνια μετά την αποχώρηση από την εργασία.
Η αποταμίευση για τη σύνταξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας
Στάσεις και Εμπόδια στην Αποταμίευση
Η έρευνα καταγράφει έντονα θετική στάση των Ελλήνων απέναντι στη συνταξιοδοτική αποταμίευση, με το 76% να δηλώνει ότι βλέπει θετικά αυτή την ανάγκη. Ωστόσο, σημαντικό μέρος αδυνατεί να προχωρήσει σε πρακτικές ενέργειες: το 44% θα ήθελε να αποταμιεύει αλλά δεν διαθέτει την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα, το 15% σκοπεύει να ξεκινήσει στο προσεχές μέλλον και το 17% ενδιαφέρεται αλλά αισθάνεται πως δεν έχει επαρκή πληροφόρηση.
Κίνητρα και Τρόποι Ενημέρωσης
Από όσους ήδη αποταμιεύουν, σχεδόν τρεις στους δέκα ξεκίνησαν μετά από συζήτηση με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, ενώ αντίστοιχο ποσοστό επηρεάστηκε από φίλους ή πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, περίπου το ένα πέμπτο εντάχθηκε σε ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μέσω του εργοδότη του.
Οι πολίτες εμφανίζουν προτίμηση σε ένα μοντέλο ενημέρωσης που συνδυάζει την ψηφιακή πληροφόρηση με την ανθρώπινη συμβουλή, τάση που καταγράφεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αποταμίευση για τη σύνταξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας
Προτιμήσεις στη Λήψη Παροχών
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες προτιμούν τη λήψη μηνιαίας σύνταξης, ενώ το 27% επιλέγει την εφάπαξ καταβολή. Όταν τίθεται το υποθετικό δίλημμα μεταξύ εφάπαξ ποσού 50.000 ευρώ και ετήσιας καταβολής 2.500 ευρώ εφ’ όρου ζωής, το 62% επιλέγει το εφάπαξ.
Ευρωπαϊκές Τάσεις και Φύλο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 41% των πολιτών δεν συμμετέχει σε συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, με διαφορές ανά χώρα. Εμφανές παραμένει και το χάσμα μεταξύ των φύλων, καθώς το ποσοστό των γυναικών που δεν αποταμιεύουν είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τους άνδρες.
Ανάγκη για Στοχευμένες Πολιτικές και Ο Ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας επισημαίνει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές, αξιόπιστες συμβουλές και σύγχρονα πλαίσια που θα ενισχύουν την ασφαλή και μακροπρόθεσμη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο σε σχέση με την κρατική σύνταξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος και στη συνολική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Η αποταμίευση για τη σύνταξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας
📌Πηγή
Δείτε Περισσότερα:
Όλη η Αρθρογραφία ΕΔΩ
Θέσεις Εργασίας ΕΔΩ
ΔΥΠΑ ΕΔΩ
Ενημέρωση – Επιδόματα ΕΔΩ
Εργασιακά Νέα ΕΔΩ
Οικονομία ΕΔΩ

