image

Κ. Μητσοτάκης: Έθεσα το θέμα του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα

Κ. Μητσοτάκης: Έθεσα το θέμα του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα – το video με τη δήλωση

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με την Ευρώπη να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε πως η συμπεριφορά της Άγκυρας βρίσκεται συνεχώς στο… μικροσκόπιο μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο. Όταν, δηλαδή, οι Βρυξέλλες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, αξιολογώντας τη συμπεριφορά της γείτονος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι για να καταλήξουν οι ηγέτες στα συμπεράσματα χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας, προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία γραμμή.

“Όταν συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο ήταν προφανές ότι έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε. Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις. Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

“Πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις ξαναβγήκε…Δε θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Έχει μεσολαβήσει η έντονη φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που ήταν πιο προσεχτικές στη διατύπωσή τους. Η Ευρώπη, είναι γνωστό, δεν προχωρά με γρήγορες αποφάσεις. Ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα παρθούν αποφάσεις και θα αξιολογηθεί η πορεία. Τότε θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένη για το τι θέλει να κάνει…”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ερωτηθείς ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η “κόκκινη γραμμή” σε ό,τι αφορά το Ορούτς Ρέις και εάν είναι τα έξι ή τα δώδεκα ναυτικά μίλια, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. “Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα σκληρής κυριαρχίας. Έχουμε δρομολογήσει δύο συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο…Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στη θάλασσα και στον αέρα… Η συζήτηση για επέκταση των χωρικών μας υδάτων, όπως γίνεται από την αντιπολίτευση, δεν είναι μία συζήτηση που μπορεί να γίνεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει… Γνωρίζετε γιατί δεν έχει γίνει…Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει, όποτε το κρίνει, όπως το κρίνει τα χωρικά της ύδατα”, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Αυξανόμενη ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στο μείζον ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζοντας τη μεγάλη ανησυχία για το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη, την ένταση και την έκτασή του. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία στην πρόταση που κατέθεσε η καγκελάριος Μέρκελ, να οργανώνονται συναντήσεις μέσω βίντεο, για να συζητούνται συγκεκριμένα θέματα γύρω από τον ιό, κάνοντας λόγο για μία πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Η Ελλάδα τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζουμε ότι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εάν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών…”, ανέφερε και ανέδειξε την προετοιμασία για επόμενη τουριστική περίοδο. “Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε κοινά πρωτόκολλα, για να είμαστε έτοιμοι. Για να μπορέσουμε όλοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα…Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τα κρούσματά μας σε σταθερό σημείο…Ξεπεράσαμε 20.000 τεστ. Ο δείκτης θετικότητας είναι ένα στα πενήντα. Έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας. Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μη βλέπουμε αυτό που γίνεται στην Ευρώπη. Θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και εμάς να εφαρμόζουμε τα μέτρα…Έχει σημασία να κρατάμε τα κρούσματα χαμηλά. Σημαντική προσθήκη αποτελούν τα γρήγορα τεστ. Μας επιτρέπουν να πάρουμε το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα…”, σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης πηγαίνει εξαιρετικά καλά. “Έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας…Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, για να μην αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα πρόβλημα γρίπης και κορονοϊού”, είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Έντονη αποδοκιμασία για τις “νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες” της Τουρκίας

Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις προκλήσεις της Τουρκίας – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο

leave your comment


Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Uploading