ΑΣΕΠ – Μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο με γρήγορες διαδικασίες
Κοινοποίησε το
ΑΣΕΠ – Μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο με γρήγορες διαδικασίες
Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών στο επόμενο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκαν από την Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων.
Όπως επεσήμανε η Υπουργός, ο στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα που θα παρέχει καλύτερες και υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.
Για την εκπλήρωση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, έχουν τεθεί οι παρακάτω προτεραιότητες:
- Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, η θέσπιση ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικητικών φορέων, η εισαγωγή μιας νέας διαδικασίας πρόσληψης σε κρίσιμες ειδικότητες, ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, και η θέσπιση ενός νέου συστήματος επιλογής διοικητικών φορέων του δημόσιου τομέα με δυνατότητα ανακοπής σε περίπτωση μη αποδοτικότητας.
- Μία αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση με αξιολόγηση και θέσπιση στόχων, αυξήσεις μισθών για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, νέο σύστημα παρακίνησης και επιβράβευσης (παραγωγικότητας μπόνους), επιμόρφωση, επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης και περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας.
- Ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών και νέοι, εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) βελτιώνονται σταδιακά, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Παράλληλα, εφαρμόζεται ο βέλτιστος συντονισμός μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης μέσω της καθορισμού σαφών αρμοδιοτήτων και της αποφυγής πιθανών επικαλύψεων. Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο εποπτείας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων και των δεδομένων των ΟΤΑ πραγματοποιείται μέσω της αναβάθμισης του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, της ολοκλήρωσης των δεδομένων από τα διάφορα μητρώα και της εισαγωγής δεικτών απόδοσης σε όλους τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένες προτεραιότητες που αφορούν στην ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας μέσω του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης, στην προώθηση της προστασίας των ζώων συντροφιάς, στην ψηφιοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και στην ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στο τέλος της ομιλίας της, η Υπουργός υπογράμμισε τα εξής: “Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και με προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Με βάση τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη άλμα. Να μεταβούμε από ένα κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύπτει τις προτεραιότητες των πολιτών, σε ένα κράτος που σχεδιάζεται από την αρχή βάσει των προτεραιοτήτων των πολιτών. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα προχωρήσουμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείου του Δημόσιου Τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού.”
ΑΣΕΠ – Μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο με γρήγορες διαδικασίες
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού:
“Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Σήμερα απευθύνομαι στην Εθνική ΑντιπΗ Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα βασιστεί η δράση του Υπουργείου Εσωτερικών στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμματικών δηλώσεων, η Υπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα σημαντικά θέματα.
Στην πρώτη προτεραιότητα, η Υπουργός αναφέρεται στην ανάγκη τοποθέτησης του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτάχυνσης των προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ. Προβλέπονται νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, όπως η εισαγωγή μιας νέας διαδικασίας προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες (όπως εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές), ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ σε ανθρώπινο και υλικό προσωπικό. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην εξέλιξη των δομών του, στη χρήση σύγχρονων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη των αναγκών του Δημοσίου και για μια πιο αποτελεσματική στελέχωση του.
Επιπρόσθετα, θα δρομολογηθούν νέα, εκσυγχρονισμένα και απλοποιημένα συστήματα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης βασισμένα σε ετήσια αξιολόγηση επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής μπόνους παραγωγικότητας. Τα προσωπικά που διορίζονται θα μπορούν να απολύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης. Με την τοποθέτηση “του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση”, επιδιώκεται η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη που αλληλεπιδρά με το δημόσιο.
Αυτή είναι μόνο η πρώτη προτεραιότητα που παρουσιάζεται στην ομιλία της Υπουργού. Οι υπόλοιπες προτεραιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων φορέων και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.
Η δεύτερη προτεραιότητα που παρουσιάζεται στην ομιλία της Υπουργού αφορά μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω αξιολόγησης και στοχοθεσίας, νέου συστήματος παρακίνησης-επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας) και επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Για πρώτη φορά το 2023 εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας, με έμφαση στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων για την εκπλήρωση των στόχων της οργανικής μονάδας. Επίσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενός νέου θεσμού που θα λειτουργήσει ως σημείο επαφής στα Υπουργεία και άλλους φορείς του δημοσίου για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς.
Η αξιολόγηση θα επεκταθεί επίσης σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΙΔ) και ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) του δημοσίου τομέα. Ένας νέος μηχανισμός αποτύπωσης δεικτών ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο θα εισαχθεί, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις ανάγκες του πολίτη και να εξωστρεφοποιηθεί η δημόσια διοίκηση.
ΑΣΕΠ – Μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο με γρήγορες διαδικασίες
Επιπλέον, η Υπουργός αναφέρει την ανάγκη ανέλιξης των δημόσιων υπαλλήλων. Θα γίνουν βελτιώσεις στους όρους εργασίας τους, με σημαντικές αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα μετά από 14 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσθετης αύξησης του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος για θέσεις ευθύνης. Το σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης των υπαλλήλων του δημοσίου θα αναπτυχθεί με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, χρησιμοποιώντας το λεγόμενο bonus παραγωγικότητας.
Επιπλέον, η συνεχής επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μεγάλη σημασία. Δρομολογούνται πλούσια προγράμματα επιμόρφωσης με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων 250.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και δίκαιης κρίσης και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση, θα γίνουν παρεμβάσεις για την ταχύτερη και αποτελεσματική απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με τη σύσταση ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Συνολικά, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική και εξυπηρετική δημόσια διοίκηση, με επικέντρωση στον πολίτη και στις ανάγκες του.
Η τρίτη προτεραιότητα που αναφέρεται στην ομιλία της Υπουργού αφορά την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αρθούν τα γραφειοκρατικά βάρη και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες με την εφαρμογή ενός νέου και σύγχρονου πλαισίου απλοποίησης. Αυτό θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της σημερινής εικόνας και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Επιπλέον, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) θα αναβαθμιστούν σταδιακά, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, προκειμένου να εξελιχθούν σε φυσικά σημεία παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, δρομολογείται ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης με τον αποφυγή τυχόν αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων και την αντιμετώπιση πιθανών ασάφειών. Παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η καταγραφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων των φορέων του δημοσίου και η συστηματική αξιολόγηση συγκεκριμένων παραμέτρων για τη βέλτιστη επιλογή του επιπέδου φορέων για την άσκησή τους.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται πλήρης ενεργοποίηση του γεφυροποιού μηχανισμού τόσο συστημικά όσο και επιχειρησιακά, μεταξύ της επιτελικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να λυθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη και να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως του ποιος φορέας είναι αρμόδιος για το κάθε θέμα.
ΑΣΕΠ – Μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο με γρήγορες διαδικασίες
Η τέταρτη προτεραιότητα που αναφέρεται στην ομιλία της Υπουργού αφορά το νέο πλαίσιο εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Υπάρχει η πρόθεση να απλουστευθεί και να ενισχυθεί ο θεσμός των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Παράλληλα, σχεδιάζεται η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων και των δεδομένων των ΟΤΑ μέσω της αναβάθμισης του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, της ενοποίησης των δεδομένων από τα επιμέρους μητρώα και της εισαγωγής δεικτών απόδοσης σε όλους τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Επιπλέον, στην ομιλία αναφέρονται τέσσερις επιμέρους στόχοι που συνδέονται με τη Μακεδονία-Θράκη, τα ζώα συντροφιάς, την ιθαγένεια και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Ο πρώτος στόχος αφορά την ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης. Σχεδιάζονται σημαντικά έργα υποδομής στη Μακεδονία και τη Θράκη, συμπεριλαμβανομένων έργων που αλλάζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το παραγωγικό πρότυπο, να προσφερθεί ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο δεύτερος στόχος αφορά την προώθηση της προστασίας των ζώων συντροφιάς. Υπάρχει η πρόθεση να εφαρμοστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2021, το οποίο θεσπίζει τις πέντε ελευθερίες για τα ζώα συντροφιάς και προωθεί τον σεβασμό προς αυτά. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, την επιχορήγηση των δήμων για τη δημιουργία και στελέχωση δημοτικών κτηνιατρείων, καθώς και ενημέρωση και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Ο τρίτος στόχος αφοράτη ψηφιοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Προγραμματίζεται η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που θα περιλαμβάνει έναν ψηφιακό φάκελο για τους αιτούντες και ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς πληροφοριών προς όλους τους ενεργούς εισηγητές της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Αυτό θα επιτρέπει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την πλήρη διαλειτουργικότητα με όλες τις πληροφοριακές βάσεις του Δημοσίου. Ο στόχος είναι η απελευθέρωση της υπηρεσίας από τα χωρικά όρια αρμοδιότητας και η αξιοποίηση του προσωπικού σε όλη τη χώρα.
ΑΣΕΠ – Μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο με γρήγορες διαδικασίες
Ο τέταρτος στόχος αφορά την ενεργοποίηση ενός νέου πλαισίου για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Σχεδιάζεται η λειτουργία της Δημόσιας Βάσης Δεδομένων και του Ειδικού Μητρώου για την καταγραφή όλων των Οργανώσεων που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, εφαρμόζεται ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης που διασφαλίζει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, και παρέχει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις. Επιπλέον, προγραμματίζεται η προσαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την εγγραφή εθελοντικής εργασίας άνευ οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος και την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης για τους εθελοντές.
Αυτές οι προτεραιότητες και στόχοι στοχεύουν στη βελτίωση του δημόσιου τομέα και την παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας σε διάφορους τομείς της χώρας.