“Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό”: Συνέντευξη με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Στέλλα Νάκου

erg-mk
By erg-mk Οκτώβριος 30, 2014 15:51

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

No job listings found.

“Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό”: Συνέντευξη με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Στέλλα Νάκου

Story Highlights

  • "Η αναζήτηση και η προετοιμασία είναι καλό να ξεκινάει αρκετούς μήνες πριν την επιλογή μεταπτυχιακού", συμβουλεύει η κα Νάκου.

Related Articles

Διημερίδα σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές εκτός Ελλάδας διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, με τίτλο: “Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό”.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου (1ος όροφος) τις ώρες 11:00-14:00, με σκοπό να ενημερώσει φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου για τις δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, αλλά και για τις υποτροφίες που χορηγούνται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Με αφορμή την παραπάνω εκδήλωση, το ergasia.gr μίλησε με την κα Στέλλα Νάκου, Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Κόμβων του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σχετικά με τα “μυστικά” των μεταπτυχιακών σπουδών εκτός Ελλάδας.

Κα Νάκου, ποιά είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;

Νάκου

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του και να κατανοήσει τις δικές του ανάγκες και κίνητρα από την επιλογή ενός μεταπτυχιακού. Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνει και να εκπαιδευτεί στη χρήση έγκυρων μηχανών αναζήτησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Χρησιμοποιώντας φίλτρα και λέξεις-κλειδιά μπορεί να επιλέξει κάποιο μεταπτυχιακό που τον ενδιαφέρει, πάντα, όμως, είναι αναγκαίο να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του κάθε μεταπτυχιακού και να ενημερώνεται για το ακριβές πρόγραμμα σπουδών του. Επίσης, χρειάζεται να λάβει υπόψη του το κόστος του προγράμματος και το κόστος ζωής της χώρας που θέλει να πάει, να διερευνήσει τις δυνατότητες του για υποτροφία και να προετοιμαστεί για τεστ γλώσσας και δοκιμασίες κατάταξης που απαιτούν τα μεταπτυχιακά. Η αναζήτηση και η προετοιμασία είναι καλό να ξεκινάει αρκετούς μήνες πριν την επιλογή μεταπτυχιακού.

Ποιά είναι κατά την άποψή σας, τα πλεονεκτήματα των μεταπτυχιακών σπουδών εκτός Ελλάδας; Ποιές είναι οι πιο “δημοφιλείς” χώρες προορισμού ανάμεσα στους Έλληνες αποφοίτους;

Τα πλεονεκτήματα των μεταπτυχιακών εκτός Ελλάδος είναι ότι δίνουν την ευκαιρία στους αποφοίτους να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, να συνεργαστούν με ανθρώπους με διαφορετικό μορφωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο από το δικό τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους.

«Δημοφιλείς» χώρες προορισμού είναι πολλές στην Ευρώπη, την Αμερική και πρόσφατα και η Αυστραλία με προτίμηση σε χώρες που έχουν μεταπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά και δίνουν ευκαιρίες για υποτροφίες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι απόφοιτοι επιλέγουν με κριτήριο το αντικείμενο σπουδών και τις ευκαιρίες για σύνδεση των σπουδών με την εργασία, μέσω παροχής προγραμμάτων πρακτικής.

Πιστεύετε ότι η φοίτηση σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού καταλήγει συχνά στην εύρεση απασχόλησης στη χώρα προορισμού; Έχετε κάποια στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που επιλέγουν να “ξενιτευτούν” για περαιτέρω σπουδές ή εργασία;

Η εύρεση απασχόλησης στη χώρα προορισμού αποτελεί ένα κριτήριο, δεν είναι όμως το μοναδικό, επειδή οι απόφοιτοι γνωρίζουν ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση εργασίας και σε άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας. Παρόλα αυτά θεωρούν το μεταπτυχιακό έναν τρόπο για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μιας άλλης χώρας.

Σχετικά με το ποσοστό των αποφοίτων που επιλέγουν το εξωτερικό για περαιτέρω σπουδές δεν υπάρχει κάποια πρόσφατη έρευνα αλλά την περσινή σχετική διημερίδα για σπουδές στο εξωτερικό παρακολούθησαν περίπου 300 φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο παραπάνω δείκτης είναι ενδεικτικός για τα άτομα που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

erg-mk
By erg-mk Οκτώβριος 30, 2014 15:51