Τα “μυστικά του επαγγέλματος” του διαιτολόγου από την Πωλίνα Γιαννιώτη

erg-mk
By erg-mk Νοέμβριος 27, 2014 12:26

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

No job listings found.

Τα “μυστικά του επαγγέλματος” του διαιτολόγου από την Πωλίνα Γιαννιώτη

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πωλίνα Γιαννιώτη, με αφορμή το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος, μιλά στο ergasia.gr για τα “μυστικά” του κλάδου, τις δυσκολίες αλλά και τις επικείμενες αλλαγές.

Κα Γιαννιώτη, ποιά είναι τα βασικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει κάποιος που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου;

Η επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας σχετίζεται με την υγεία του ατόμου, σωματική και ψυχολογική. Μία επιστήμη που ανήκει στον θετικό κλάδο και έχει στόχο να προάγει το ευ ζην. Συνεπώς, η αγάπη για τις επιστήμες που σχετίζονται με την υγεία είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να επιλέξει και τις σχολές Διατροφής και Διαιτολογίας.

Με βάση την εμπειρία σας, ποιές είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας του χώρου; Τι θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο;

Η επιστήμη της Διατροφής αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, σε αυτήν την ταχεία ανάπτυξη συμβάλει και η χρήση του διαδικτύου. Όταν όμως αυτή γίνεται χωρίς έλεγχο τότε δημιουργεί προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Κάνοντας μία διαδικτυακή βόλτα μπορείς να δεις και να διαβάσεις για διάφορα διατροφικά σχήματα και ‘θαυματουργά’ τρόφιμα ή σκευάσματα που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους. Το κοινό επηρεάζεται και δεν φιλτράρει πάντα την πληροφορία που του δίνεται, με αποτέλεσμα να εφαρμόζει ό,τι διαβάζει. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως μόνο ένας διαιτολογός διατροφολόγος μπορεί να σχεδιάσει ένα διαιτολόγιο και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος για την διατροφή του ατόμου. Εύχομαι στο άμεσο μέλλον, να υπάρχει αξιόπιστη, υπογεγραμμένη πηγή σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα ώστε να μην μπερδεύουμε και παραπληροφορούμε το κοινό.

Με το επίτευγμα αυτό διαφυλάσσεται πρωτίστως η δημόσια υγεία του πληθυσμού, αφού ορίζεται το ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για να καθοδηγήσει διατροφικά τον πληθυσμό ώστε να προφυλάξει την υγεία του.

Αν μπορούσατε να δώσετε μία συμβουλή σε κάποιον που τώρα ξεκινά τα πρώτα του βήματα στον κλάδο, ποιά θα ήταν αυτή; Πείτε μας κάποια “μυστικά του επαγγέλματος”.

Είναι σημαντικό για κάποιον που αποφασίζει να ασχοληθεί με την επιστήμη της διατροφής να έχει κατα νου τη βαρύτητα που απαιτεί η επιστήμη καθώς έχει άμεση σχέση με την υγεία του ατόμου. Μία επιστήμη που δεν σηκώνει εκπτώσεις, ούτε ρίσκα. Κατά καιρούς βλέπουμε συναδέλφους να εφαρμόζουν τεχνικές ( π.χ. τεστ δυσανεξίας, χρήση φαρμακευτικών ουσιών κ.α.) μη αξιόπιστες, με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους, ξεχνώντας πως αντικείμενο της δουλειάς μας είναι η υγεία του ατόμου. Ας προσπαθήσουμε να μην παρεκκλίνουμε από αυτό και όντας ομαδοποιημένοι να απομακρύνουμε τέτοιες περιπτώσεις από τον υγιή κλάδο των διαιτολόγων ώστε να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος Α 213/01-10-2014) το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος Διαιτολόγου − Διατροφολόγου. Τι αλλάζει με τη συγκεκριμένη απόφαση;

Μία προσπάθεια χρόνων της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος παίρνει σάρκα και οστά. Με το επίτευγμα αυτό διαφυλάσσεται πρωτίστως η δημόσια υγεία του πληθυσμού, αφού ορίζεται το ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για να καθοδηγήσει διατροφικά τον πληθυσμό ώστε να προφυλάξει την υγεία του. Σε δεύτερο επίπεδο, βοηθάει τον κλάδο των διαιτολόγων να οργανωθεί, να συσπειρωθεί και να κινηθεί κατάλληλα για να προσφέρει το βέλτιστο στο κοινό.

Επί χρόνια, παρακολουθούσαμε ανθρώπους, χωρίς τις προαπαιτούμενες σπουδές, να δηλώνουν και να εργάζονται ως διαιτολόγοι, χρησιμοποιώντας μη αξιόπιστα εργαλεία, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Τώρα, ήρθε η στιγμή το άτομο να ενημερωθεί για το ποιος είναι αρμόδιος για την διατροφή του και να μπορέσει αβίαστα να του εμπιστευτεί κομμάτι της υγείας του.

erg-mk
By erg-mk Νοέμβριος 27, 2014 12:26