Συνέντευξη του ergasia.gr με τον πρόεδρο του ΙΒΕΠΕ Δ. Νικολάου

erg-mk
By erg-mk Νοέμβριος 7, 2014 13:22

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

No job listings found.

Συνέντευξη του ergasia.gr με τον πρόεδρο του ΙΒΕΠΕ Δ. Νικολάου

Με αφορμή την συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος «Προετοιμάσου για το αύριο», που υλοποιείται από το ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ και την εταιρεία Παπαστράτος, προσφέροντας δωρεάν προγράμματα κατάρτισης σε 220 ανέργους ηλικίας άνω των 40 ετών, το ergasia.gr μίλησε με τον πρόεδρο του ΙΒΕΠΕ, κ. Διονύση Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου τόνισε τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων κατάρτισης σε μία ανταγωνιστική αγορά εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα δράσεων του φορέα.

Κε Νικολάου, το ΙΒΕΠΕ, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, υλοποιεί ένα πρόγραμμα δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης για 220 ανέργους, ηλικίας άνω των 40 ετών. Πείτε μας λίγα λόγια για την έμπνευση και τους στόχους του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πραγματική καινοτομία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην άσκηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους της εταιρείας και αγγίζει το ευαίσθητο κεφάλαιο της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας.

Ξεφεύγει από τα κλασσικά πρότυπα της ελεημοσύνης και της πρόσκαιρης ανακούφισης και κατά τη κινέζικη παροιμία αντί να τους χορηγεί «ψάρι» τους μαθαίνει πώς να ψαρεύουν. Στοχεύει δηλαδή στην αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανέργων ή και την απόκτηση νέων, που θα ταιριάζουν στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας και την απασχόλησης.

Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να προσφέρει τις γνώσεις ή να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούν τα σύγχρονα επαγγέλματα και η τεχνολογία.

Πιστεύετε ότι τέτοιες δράσεις κατάρτισης, που απευθύνονται σε ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας, βελτιώνουν πραγματικά τη θέση τους στην αγορά εργασίας; Τι περαιτέρω θα μπορούσε να γίνει για τις εν λόγω ηλικιακές ομάδες;

Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να προσφέρει τις γνώσεις ή να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούν τα σύγχρονα επαγγέλματα και η τεχνολογία στον χώρο της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της πληροφορικής κλπ. Ο σχεδιασμός λοιπόν και η υλοποίηση αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σαφέστατα βελτιώνει τη θέση των ανέργων στην αγορά εργασίας όπου ο ανταγωνισμός γύρω από συγκεκριμένες θέσεις είναι έντονος.

Η ανάπτυξη ενός σύγχρονου μηχανισμού σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας θα προσέθετε μια πρόσθετη ωφέλεια σε όλους όσους αγωνιούν για εξεύρεση εργασίας.

Σε ορισμένα επαγγέλματα όπως security, ενεργειακούς επιθεωρητές, βοηθούς υπερηλίκων κλπ. αρκετοί εκπαιδευόμενοι βρήκαν δουλειά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ανταπόκριση του κοινού στη δράση μέχρι στιγμής; Διαθέτετε στοιχεία για την απορρόφηση των συμμετεχόντων σε προηγούμενη φάση του προγράμματος από την αγορά;

Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακή. Από τη πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης υπήρξε αθρόα προσέλευση των ενδιαφερομένων. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη καταρτισθεί 1.000 άνεργοι και προχωράμε με 220 άτομα επιπλέον που προβλέπεται να εκπαιδευτούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η απορρόφηση από τη αγορά των εκπαιδευθέντων είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας μας και τις αντίστοιχες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι σε ορισμένα επαγγέλματα όπως security, ενεργειακούς επιθεωρητές, βοηθούς υπερηλίκων κλπ. αρκετοί εκπαιδευόμενοι βρήκαν δουλειά.

Έχουμε αναπτύξει πρόσθετα προγράμματα εταιρικής κοινωνική ευθύνης που αφορούν το περιβάλλον, την ισορροπημένη διατροφή κ.α.

Ποιό είναι το επόμενο βήμα για το ΙΒΕΠΕ; Υπάρχουν νέες δράσεις προγραμματισμένες να “τρέξουν” το επόμενο διάστημα;

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανάγκες της αγοράς και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επιχειρήσεων για βελτίωση της παραγωγικότητας, μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα τα προγράμματα αυτά αφορούν τη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε όλα να γίνονται γρηγορότερα, με χαμηλότερο κόστος και ποιότητα που μεγιστοποιεί την ικανοποίηση του πελάτη.

Επίσης, έχουμε αναπτύξει πρόσθετα προγράμματα εταιρικής κοινωνική ευθύνης που αφορούν το περιβάλλον, την ισορροπημένη διατροφή, τη τέχνη, την ασφαλή οδήγηση και πολλά άλλα.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των κοινωφελών οργανισμών που χρηματοδοτούν τέτοια προγράμματα, όπου συνολικά μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περίπου 3.500 άνεργοι.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (ΙΒΕΠΕ), που αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα του ΣΕΒ στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης και Κατάρτισης,  εργαζομένων και ανέργων.θα βρείτε στη ιστοσελίδα του, ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Προετοιμάσου για το αύριο», το οποίο είναι ανοικτό προς υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ΕΔΩ.

erg-mk
By erg-mk Νοέμβριος 7, 2014 13:22