Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη στο Ergasia.gr

ergadmin
By ergadmin Ιανουάριος 20, 2015 14:20

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

No job listings found.

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη στο Ergasia.gr

Story Highlights

 • Δημήτρης Στρατούλης: Θα εργαστούμε συστηματικά για την αποκατάσταση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που έχει εκθεμελιωθεί τα χρόνια των μνημονίων.

Related Articles

Σύντομες αλλά περιεκτικές απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα που άπτονται του εργασιακού γίγνεσθαι δίνει στο Ergasia.gr, o υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης. Ο κ. Στρατούλης  παραθέτει στο Ergasia.GR, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και τα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, ενώ υπογραμμίζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας, των κατώτατων μισθών και των συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης αποτυπώνει σε αδρές γραμμές το σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, ενώ αναπτύσσει τις θέσεις του κόμματος για τις συντάξεις οι οποίες έχουν ισοπεδωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές.  Τέλος, ο κ. Στρατούλης δεσμεύεται για την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, ενώ κάνει λόγο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους νευραλγικούς τομείς του δημοσίου.

stratoulis0

Δημήτρης Στρατούλης, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας

 Ποιες θα είναι οι πρώτες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές;

Η αριστερή – αντιμνημονιακή κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έτοιμα, για:

 • Την επαναφορά του μηνιαίου μικτού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
 • Την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου.
 • Την κατάργηση των μνηνονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, που θέσπισαν τις διαθεσιμότητες – απολύσεις στον δημόσιο τομέα, και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εξ αυτού του λόγου.
 • Την επαναφορά της προστατευτικής από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εργατικής νομοθεσίας.
 • Την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου των ΟΕΚ και Οργανισμού Εργατικής Εστίας και την ένταξη τους σε ένα ενιαίο δημόσιο οργανισμό.
 • Την κατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση απεργών.
 • Την επαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.
 • Την επίλυση ορισμένων επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.
 • Την αντιμετώπιση προβλημάτων των ΑΜΕΑ σε σχέση με τα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σαν αρμόδιος για τα θέματα Εργασίας, πως σχολιάζετε την εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστά τεράστια και πρωτόγνωρα; Που και πως θα απορροφηθούν τα νέα παιδιά;

Η εκτίναξη της ανεργίας οφείλεται στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών της σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζονται τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να μειώσει την ανεργία με δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με διασφάλιση δημοσίου ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων μέσω επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης και προώθησης ρυθμίσεων με τη μορφή της «σεισάχθειας» στα δάνεια των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.

Επίσης με θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επαναφοράς των προστατευτικών από απολύσεις εργαζομένων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και με προσλήψεις εργαζομένων στους δημόσιους τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος, με τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κοινωνικό και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και ενός ενιαίου, δημόσιου και αναβαθμισμένου ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στα μέτρα που θα πάρει η Αριστερή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα και επιδόματα σίτισης σε 300.000 λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιδόματα στέγασης σε 25 – 30 χιλιάδες αστέγους, υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης ανέργων και φτωχών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης).

ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÐÉÊÁÉÑÇÓ ÅÐÅÑÙÔÇÓÇÓ ÂÏÕËÅÕÔÙÍ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ Ó×ÅÔÉÊÁ ÌÅ ÔÇÍ ÊÁÔÁÑÑÅÕÓÇ ÔÙÍ ÁÓÖÁËÉÓÔÉÊÙÍ ÔÁÌÅÉÙÍ ÊÁÉ ÔÙÍ ÁÐÏÈÅÌÁÔÉÊÙÍ ÔÏÕÓ (EUROKINISSI/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÆÙÍÔÁÍÏÓ)

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να μειώσει την ανεργία με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων μέσω επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης και προώθησης ρυθμίσεων με τη μορφή της «σεισάχθειας» στα δάνεια των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.”

Ποιοι θα είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής σας σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία;

Θα εργαστούμε συστηματικά για την αποκατάσταση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που έχει εκθεμελιωθεί τα χρόνια των μνημονίων. Με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και με τη μείωση της ανεργίας, με τα μέτρα που προανέφερα, θα ενισχυθούν λόγω αύξησης της απασχόλησης και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και  άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων  εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Ταυτόχρονα η Αριστερή Κυβέρνηση θα επαναφέρει την τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος). Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων έχουν φτάσει στο κόκκινο και μόνο το Νοέμβριο άγγιξαν τα 11485 δισ. Ευρώ. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το καυτό μέτωπο;

Για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία θα ισχύσουν οι σχετικές ρυθμίσεις με δόσεις, που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα συνδέονται με το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημά τους, ώστε να μην υπερβαίνουν το 20% από αυτό. Ως προς τους μεγαλοοφειλέτες, θα υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές δημόσιες δράσεις για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών τους.

Η Αριστερή Κυβέρνηση θα επαναφέρει την τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος).

“Η Αριστερή Κυβέρνηση θα επαναφέρει την τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος).”

Το πρόγραμμα σας προβλέπει αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για συντάξεις έως 700 ευρώ; Αντέχει μια τέτοια αλλαγή ο κρατικός κορβανάς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας, ξεκινώντας πρώτα απ΄ όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του Δώρου Χριστουγέννων, για όσους παίρνουν μηνιαίες συντάξεις έως 700 ευρώ μηνιαίως. Η δαπάνη έχει κοστολογηθεί και έχει ανακοινωθεί με το πρόγραμμα της ΔΕΘ από πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις μνημονιακές διατάξεις, που οδηγούν σε συνεχή μείωση των κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών και σε συνεχή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί δραματικά με νόμο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά έχουν καταργηθεί , ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πως θα μπορέσετε να ανατρέψετε αυτό το σκηνικό;

Με την επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας, με τα νομοσχέδια τα οποία προανέφερα και θα γίνουν νόμοι της πολιτείας καθώς και με την στήριξη και αναβάθμιση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεωρητών εργασίας και ελεγκτικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων) και την ενεργοποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

stratoulis4

“Θα προωθήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη άμεσων αναγκών στους δημόσιους τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης”

Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο πραγματοποιούνται με τον κανόνα ένα προς δέκα. Εσείς θα καταργήσετε αυτό τον περιορισμό; Ποιο τομείς του δημοσίου θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεσα νέο προσωπικό; 

Η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει:

 • Κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας και της διαθεσιμότητας  των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που οδηγούν σε απολύσεις, με παράλληλη πρόβλεψη για επανόρθωση της ζημίας που υπέστησαν αντισυνταγματικά οι θιγόμενοι  δημόσιοι υπάλληλοι (επάνοδος στην υπηρεσία τους κλπ).
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη άμεσων αναγκών στους δημόσιους τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης και ενίσχυση σε ειδικευμένο προσωπικό των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, με προτεραιότητα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τα σώματα δίωξης οικονομικών εγκλημάτων κ.α. Λήψη μέριμνας για την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών ανάληψης των καθηκόντων τους για τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ

 

 

ergadmin
By ergadmin Ιανουάριος 20, 2015 14:20