40 Χρόνια Πολυτεχνική Σχολή ΔΠΘ: Συνέντευξη με τον Κοσμήτορα Χ. Κουκουρλή

erg-mk
By erg-mk Οκτώβριος 22, 2014 15:02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

No job listings found.

40 Χρόνια Πολυτεχνική Σχολή ΔΠΘ: Συνέντευξη με τον Κοσμήτορα Χ. Κουκουρλή

Story Highlights

  • Πριν την έναρξη του διημέρου έχει προγραμματιστεί ακόμα μία εκδήλωση με θέμα "Θέσεις εργασίας για Μηχανικούς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευρεσιτεχνίας" .

Related Articles

Με αφορμή το εορταστικό διήμερο για τον εορτασμό των 40 χρόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο διοργανώνει η Κοσμητεία στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2014, ο Κοσμήτορας Χρήστος Κουκουρλής μιλά στο ergasia.gr.

Ο κ. Κουκουρλής αναφέρεται στις εκδηλώσεις του διημέρου, τονίζει τη σημασία της διατήρησης των επαφών μεταξύ αποφοίτων και εκπαιδευτικού ιδρύματος, ενώ μιλά για τα “δυνατά χαρτιά” που έχουν αναδείξει το ΔΠΘ σε μία από τις καλύτερες σχολές πανελλαδικά.

Το διήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων της Πολυτεχνικής Σχολής θα ενώσει διαφορετικές γενιές αποφοίτων σε μία συγκινητική επέτειο. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο σημαντικά σημεία του προγράμματος;

Το διήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα λάβει χώρα στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο “Καραθεοδωρή” της Πανεπιστημιούπολης Κιμμερίων. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιέχει κυρίως χαιρετισμούς από τον Πρύτανη, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Κοσμήτορα και τον Πρόεδρο του αρχαιότερου Τμήματος που είναι αυτό των Πολιτικών Μηχανικών εκ μέρους των Προέδρων των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες περιλαμβανομένου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Πράγματι το διήμερο εκδηλώσεων θα ενώσει διαφορετικές γενιές αποφοίτων. Ειδικότερα, τη δεύτερη ημέρα, έχει προβλεφθεί “Συνάντηση Παλαιών Αποφοίτων”. Θα προηγηθεί μάλιστα Ιδρυτική Συνεδρία Συλλόγου Αποφοίτων Πολυτεχνικής Σχολής. Η ίδρυση του Συλλόγου αποτελεί ιδέα του Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή κ. Α. Καραμπίνη. Έχουμε φροντίσει να έχει ετοιμαστεί και το σχετικό καταστατικό.

Όμως πέραν της συνάντησης των αποφοίτων η εκδήλωση θα ενώσει και αποφοίτους με νυν φοιτητές. Ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη ημέρα, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 έχει προβλεφθεί και στο Πρόγραμμα “Αλληλεπίδραση με τους σημερινούς φοιτητές”.  Στη συνέχεια θα κληθούν όλοι παρόντες να μεταβούν στην παρακείμενη Φοιτητική Εστία όπου θα έχει προετοιμαστεί γεύμα από το προσωπικό, ώστε να γευματίσουμε όλοι μαζί ανασύροντας και με αυτόν τον τρόπο μνήμες από το παρελθόν.

Πιστεύετε ότι η διατήρηση της επαφής των αποφοίτων με τον ίδρυμα στο οποίο απέκτησαν τις γνώσεις τους, μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, συμβάλλει στην εξέλιξή τους, επαγγελματικά και κοινωνικά;

Οπωσδήποτε ναι. Η τεχνολογία σήμερα δίνει τη δυνατότητα μέσω των Ιστοσελίδων να έχει κανείς επαφή με το Ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησε και απέκτησε τις βασικές του γνώσεις. Όμως η συνάντηση αυτή είναι κάτι που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την τεχνολογία, χωρίς βεβαίως να υποτιμάται ο ρόλος της.

Για τη διοργάνωση της συνάντησης αυτής δεν αποστείλαμε προσκλήσεις σε παλαιούς αποφοίτους. Βασικά περιοριστήκαμε να αναρτήσουμε την ανακοίνωση της εκδήλωσης στις Ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου, της Κοσμητείας και του Γραφείου Διασύνδεσης (του οποίου η ιστοσελίδα έχει τεράστια επισκεψιμότητα) με το σκεπτικό ότι όποιος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε, θα το “επισκέπτεται” έστω και μέσω των Ιστοσελίδων του οπότε αυτομάτως γίνεται αποδέκτης της Πρόσκλησής μας.

Με την ευκαιρία μάλιστα της εκδήλωσης και πριν την έναρξη της έχει προγραμματιστεί μία άλλη εκδήλωση με θέμα “Θέσεις εργασίας για Μηχανικούς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευρεσιτεχνίας” όπου ο ομιλητής είναι απόφοιτος της Σχολής μας και κατέχει θέση Διευθυντή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευρεσιτεχνίας.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει φιγουράρει στις λίστες ανάμεσα στα καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα “δυνατά χαρτιά” του Δ.Π.Θ.;

Χαίρομαι για την άποψή σας αυτή. Τα “δυνατά χαρτιά” της Πολυτεχνικής Σχολής είναι η προσήλωση των Καθηγητών της στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα παράλληλα με τα ερευνητικά τους. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μακριά από το «Κέντρο», κάτι που συνήθως θεωρείται μειονέκτημα, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα για τους φοιτητές καθώς η αλληλεπίδραση μαζί μας είναι περισσότερο συχνή και αποδοτική. Είναι κανόνας για την ΠΣ του ΔΠΘ να κάνει ο ίδιος ο Καθηγητής το μάθημά του και όχι να υποκαθίσταται από βοηθητικό προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και εξαιρέσεις, βέβαια.

Το δεύτερο είναι ότι το ΔΠΘ αποδεικνύει έμπρακτα ότι φροντίζει τους φοιτητές του. Ένα παράδειγμα είναι ότι μισθώνει λεωφορεία για την δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από την πόλη στις πανεπιστημιουπόλεις, κάτι που συμβαίνει μόνον σε άλλο ένα Πανεπιστήμιο.

Αλλά το κυριότερο πλεονέκτημα είναι αυτό που διαπιστώνουν οι φοιτητές μας από τις πρώτες ημέρες που θα βρεθούν στην Ξάνθη και τους γίνεται βίωμα: Οι Ξανθιώτες όπως και όλοι οι Βορειοελλαδίτες είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, κάτι που διευκολύνει την παραμονή τους στην περιοχή, στην οποία νοσταλγικά επιστρέφουν σε κάθε ευκαιρία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο [email protected]

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης ΕΔΩ.

erg-mk
By erg-mk Οκτώβριος 22, 2014 15:02